Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Amazon: Αγόρασε την MGM για 8,5 δισ. δολάρια - Τα κέρδη και οι απώλειες των δύο εταιρειών

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

Πού αποσκοπεί το παγκόσμιο deal

Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επικεντρώνεται σε ειδικούς κανόνες για την αλλαγή του φόρου που πληρώνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί και στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε έναν ενοποιημένο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15%. Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβάλλεται μόνο στις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο.

Εάν μια εταιρεία πληρώνει φόρους κάπου με χαμηλότερο συντελεστή, πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσει φόρους προσαύξησης. Η συμφωνία (από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία) θα ασκήσει πίεση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα συνεδριάζει η G20 κι εκεί αναμένεται να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία.

Μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται από την απόφαση είναι οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει το κίνητρο για τις μεγάλες εταιρείες να δηλώσουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους ή σε χαμηλές φορολογικές δικαιοδοσίες, όπως η Ιρλανδία, διότι η χώρα στην οποία εδρεύει η εταιρεία θα είναι σε θέση να συμπληρώνει τις πληρωμές εταιρικών φόρων στο ελάχιστο αποτελεσματικό παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος αυτού του πυλώνα της συμφωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA