Μενού
  • Α-
  • Α+

Το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Οι αιτήσεις για ο νέο πρόγραμμα αναμένεται ν’ ανοίξουν στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου. Το νέο  «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο και θα είναι δομημένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε διπλάσια νοικοκυριά, καλύπτοντας χαμηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα 534 ευρώ: Πληρωμές τη Δευτέρα από ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ - Οι δικαιούχοι

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Open, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει 7 μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Οι 7 αλλαγές του επόμενου προγράμματος

  • Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα φτάνουν μέχρι το 60% με 65%, και όχι έως το 90%, όπως το προηγούμενο πρόγραμμα
  • Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000 από 25.000 με 36.000 κατοικίες, στα προηγούμενα προγράμματα.
  • Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν στις αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.
  • Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός).
  • Αλλάζουν τα κριτήρια. Προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτήρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών, που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.
  • Κριτήριο για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα είναι και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.
  • Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA