Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αντικειμενικές αξίες: Νέα δεδομένα για 13.808 περιοχές - Πού μειώνονται, πού αυξάνονται - Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Ερχεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ – Πού ανεβαίνουν οι τιμές, πού θα υπάρξει μείωση έως και 50% - Αυξήσεις στα τουριστικά φιλέτα αλλά και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα λόγω Ελληνικού

Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)
Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)

Αποκαλυπτήρια κάνει η κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας αναφορικά με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει στις 9:00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμη: Αντικειμενικές αξίες: Ερχονται τα πάνω κάτω - Θα ισχύσουν σε 3.478 περιοχές για πρώτη φορά

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και συγκεκριμένα στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Κατά τον υπουργό οι 3.478 από τις 13.808 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%, ενώ μειώσεις τιμών έως περίπου 50% παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα - τόσο σε υφιστάμενες ζώνες όσο και σε οικισμούς που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα.

Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε πολλές περιοχές από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν και τη μείωση των συντελεστών ή και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει σήμερα πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% -1,15%. Οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και το Φεβρουάριο του 2022.

Στις αντικειμενικές εντάσσονται οι εξής περιοχές

 • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, ο Ασπρόπυργος.
 • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
 • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
 • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
 • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
 • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου, του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου, του Αστακού.
 • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
 • Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
 • Στον Νομό Αρτας εντάσσονται τα Τζουμέρκα, το Κομμένο, το Κομπότι.
 • Στον Νομό Ζακύνθου μπαίνουν Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός
 • Στον νομό Κεφαλληνίας: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες και Βαθύ Ιθάκης
 • Στον Νομό Κερκύρας Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη
 • Στον Νομό Λευκάδας: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγιος Νικήτας
 • Στον Νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
 • Στον Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγιος Γεώργιος κ.λπ.
 • Στον Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
 • Στον Νομό Σερρών θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
 • Στον Νομό Εβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ