Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό μελέτη είναι ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει ζητώντας τα ποσά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012, εφόσον δικαιωθούν από το ΣτΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στην περίπτωση που η απόφαση, η οποία είναι αναμένεται στο τέλος του Ιουνίου είναι θετική για τους συνταξιούχους θα ισοδυναμεί με ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας έχει ήδη εκτιναχθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Τα αναδρομικά είναι αυτά, τα οποία δεν είχε καταβάλει η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, επιλέγοντας να χορηγήσει μόνο τα αναδρομικά που αφορούσαν στις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις με το σκεπτικό ότι δεν καλύπτονται από την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κατόπιν τούτου, οργανώσεις συνταξιούχων προσέφυγαν μαζικά στο ΣτΕ ζητώντας να καταβληθούν και τα αναδρομικά

Τα σενάρια για τα αναδρομικά:

Με βάση το ρεπορτάζ από «Τα Νέα», ήδη στο οικονομικό επιτελείο καταστρώνουν τον σχεδιασμό για την περίπτωση που το ΣτΕ ζητήσει την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους.

Το πρώτο σενάριο είναι η καταβολή των αναδρομικών από το νέο έτος και σε δόσεις. Ενα άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση – μετά και την τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) για το Δημόσιο – είναι να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων, δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορούν τη διετία 2017 και 2018. Τα αναδρομικά 24 μηνών – σε συνέχεια της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου – θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι. Παράδειγμα: Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη (μεικτή κύρια ή άθροισμα) ύψους 1.450 ευρώ, δικαιούται να λάβει 960 ευρώ. Το κόστος για τις επιστροφές έχει μετρηθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ για αναδρομικά 24μήνου σε περίπου 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν κατατεθεί αγωγές και πριν από το 2017.

Ποιους θα αφορά η απόφαση

Η αναμενόμενη απόφαση μπορεί να αφορά από 200.000 έως 300.000 συνταξιούχους Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου και δυνητικά το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, τουλάχιστον για το 5μηνο του 2016 (Ιανουάριος – Μάιος 2016) που δεν έχει ακόμη υποπέσει στην παραγραφή της πενταετίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA