Μενού
  • Α-
  • Α+

Παράταση τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, δόθηκε στην έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του κορονοϊού προς τους Δήμους σε έως 100 δόσεις με διαγραφή 50% έως 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Ρύθμιση οφειλών μέχρι 420 δόσεις: Οι δικαιούχοι - 7 βήματα για αιτήσεις

Με την εν λόγω τροπολογία διευρύνθηκε και το πεδίο εφαρμογής της,  με την υπαγωγή σε αυτή και των οφειλών που θα βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (30/6/2021 έναντι 28/2/2021 που ίσχυε).

Δείτε την τροπολογία εδώ

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση - πού υποβάλλεται η αίτηση

Η ρύθμιση αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους  Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, οι οποίες προέκυψαν από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, κλήσεις κλπ), ενώ η υφιστάμενη παράταση 4 μηνών μπορεί να παραταθεί με υπουργική απόφαση για επιπλέον 6 μήνες αν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με την τροπολογία μέχρι τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής στην ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να υποβάλλεται απευθείας προς τον οικείο δήμο, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του δήμου, είτε μέσω e-mail, είτε μέσω ειδικής εφαρμογής του δήμου.

Πώς αυξομειώνεται η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους

Η απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα για τους οφειλέτες που θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση λειτουργεί ως εξής:

  • εφάπαξ εξόφληση -  απαλλαγή 100%.
  • εξόφληση σε 2 έως 24 δόσεις -  απαλλαγή 80%
  • εξόφληση σε 25 έως 48 δόσεις - απαλλαγή 70%
  • εξόφληση σε 49 έως 72 δόσεις - απαλλαγή 60%
  • εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις - απαλλαγή 50%

Επισημαίνει, ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: τελούν σε αναστολή, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που είναι σε ισχύ, δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό (εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα), κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Διετής παράταση σε μισθώσεις ΟΤΑ και κυλικείων σχολείων

Με την ίδια τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες, παρατείνονται για 2 χρόνια από τη λήξη τους στις συμβάσεις μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες είναι σε ισχύ στις 11/6/2021 και εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διακήρυξη νέου διαγωνισμού. Η αίτηση του μισθωτή υποβάλλεται αποκλειστικά έως 30/9/2021.

Διετής παράταση από τη λήξη τους, με μονομερή δήλωση του μισθωτή, δόθηκε και  στις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων, λοιπών μισθώσεων δημοτικών ακινήτων, στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή δήμο ή ΝΠΔΔ αυτού, οι οποίες δεν έχουν λήξει ή έληξαν/λήγουν από 1/1/2021  έως 11/6/2021. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις μισθώσεις εντός κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στους ΟΤΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA