Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε διαφορετικές ημερομηνίες και κατά κύματα θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 50.000 νέους συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι νέοι συνταξιούχοι και οι πληρωμές στο Δημόσιο

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουνίου που πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου του Δημοσίου θα πληρωθούν και οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν βγει στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις μεσοσταθμικά 74 ευρώ. Ωστόσο, σε διάφορες κατηγορίες στα ειδικά μισθολόγια (όπως για παράδειγμα οι δικαστικοί) οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 450 ευρώ. Οι ένστολοι θα έχουν αυξήσεις μέχρι και 192 ευρώ.

Σύμφωνα με το OPEN TV, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν τώρα τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά - μέχρι και 21 μηνών - που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019 θα καταβληθούν στους εν λόγω συνταξιούχους του Δημοσίου πιθανότατα στο τέλος Ιουλίου.

Οι καταβολές στον ιδιωτικό τομέα

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν με εμβόλιμη (όχι τακτική) πληρωμή τα αναδρομικά 21 μηνών - και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2021 - στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες). Οι μηνιαίες αυξήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους (συνταξιοδότηση από Μάιο 2016 και μετά) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης στο τέλος του Ιουλίου. Έκτοτε η σύνταξη θα καταβάλλεται αυξημένη.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι

Λόγω των καθυστερήσεων, αργότερα έχει προγραμματιστεί το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Δηλαδή οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται ωστόσο να ξεκινήσουν σταδιακά κάποιες πληρωμές παλαιών συνταξιούχων με πάνω από 30ετια ασφάλισης και από τα τέλη Ιουλίου.

Σε αυτή την κατηγορία  περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά .Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 - 50 ευρώ.

Δηλαδή συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τα τέλη Ιουνίου ξεκινάει ένα μπαράζ μηνιαίων πληρωμών για την εξόφληση των αυξήσεων και των αναδρομικών που απορρέουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA