Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλά είναι τα ερωτηματικά από τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή αναφορικά με τα δικαιώματά τους για την ετήσια άδεια αναψυχής που δικαιούνται. Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας, οπότε δεν χάνεται κανένα δικαίωμα του εργαζόμενου όπως αυτό του επιδόματος αδείας και οι εργοδότες θα πρέπει να ακολουθήσουν την σχετική νομοθεσία.

Ετσι συνοπτικά αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή είναι:

  • Το επίδομα αδείας και η μεταφορά του δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα του 2021
  • Δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας και τελούν σε αναστολή μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 κατά τμήματα και έως 30.6.2022
  • Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη
  • Αν αρνηθεί ο εργοδότης να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης οφείλει την πληρωμή σε χρήμα με προσαύξηση 100%

Σημειώνεται ότι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, που εφαρμόστηκαν για 11 συνολικά μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αποτροπή της έκρηξης ανεργίας, τελειώνουν ουσιαστικά τον Μάιο. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, καθώς ήδη έχει επαναλειτουργήσει με όρους μεγάλο τμήμα οικονομικών δραστηριοτήτων και οι επανεκκινήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει το μέτρο με την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ τον μήνα, να μην ισχύσει τον Ιούνιο, πλην λίγων εξαιρέσεων. 

Ήδη από τον Μάιο μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων, με νέους κόφτες (αποκλείστηκαν οι απασχολούμενοι με κάτω από 16 ώρες εργασίας την εβδομάδα) και περιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων σε 177 ΚΑΔ.  

Για τον Ιούνιο οι αναστολές συμβάσεων θα περιοριστούν σε εξαιρέσεις, όπως παραδείγματος χάρη οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια (εφόσον δεν ανοίξουν στα τέλη Μαΐου) και οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό. Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021».

Σημειώνεται, ότι από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας μειώθηκαν κατά περισσότερες από 170.000 (από 645.054 σε 472.899). Και σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον Μάϊο, τον τρέχοντα μήνα περικόπηκαν εκ νέου κατά εκατοντάδες χιλιάδες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA