Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα χρέη στην Εφορία από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αυτό φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ στη δημοσιότητα και τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για να συντάξει ειδική έκθεση για τα οικονομικά μεγέθη.

Διαβάστε ακόμη: Μειωμένα ενοίκια: Τι ισχύει τελικά με τις υπεκμισθώσεις ακινήτων - Οι διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα λοιπόν την συγκεκριμένη έκθεση το σύνολο των οφειλών στο τέλος Απριλίου έφτασε στα 109,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 87,259 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 8.517 μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι είναι είτε επιχειρήσεις, είτε φυσικά πρόσωπα. Το ποσό των οφειλών τους αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού χρωστούμενου ποσού. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των μικρών οφειλετών οι οποίοι χρωστούν ποσά μεταξύ των 50 και 500 ευρώ. Ακόμα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών παρουσίασε αύξηση κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ο συνολικός αριθμός φτάνει πλέον τους 3.937.848 οφειλέτες.

Έρχεται ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία

Διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των κορονοχρεών, δηλαδή τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρέη αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο τους φόρους που δεν πληρώθηκαν και τις δόσεις ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, η κατεύθυνση είναι να γίνει η ρύθμιση των χρεών σε 60 έως και 72 δόσεις. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και το επιτόκιο. Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εκεί θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν μπαίνουν στις λεγόμενες 240 δόσεις, στον εξωδικαστικό μηχανισμό δηλαδή. Μπορούν δηλαδή και όσοι έχουν χρέη κάτω των 10.000 ευρώ.

Τι ισχύει ήδη για τα κορονο-χρέη σε δήμους 

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 έχει παραταθεί η ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών με 100 δόσεις προς τους Δήμους. Παράταση τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, έχει δοθεί στην έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του κορονοϊού προς τους Δήμους σε έως 100 δόσεις με διαγραφή 50% έως 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA