Μενού
  • Α-
  • Α+

Με περισσότερες δόσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα, θα ρυθμιστούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να «αποκαλύψει» πόσες θα είναι αυτές. Επίσης, ρωτήθηκε τι θα γίνει αν χρειαστούν κι άλλα χρήματα για μέτρα στήριξης και απάντησε ότι υπάρχουν περίπου 4 - 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης. «Εκεί θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως τώρα», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση». 

Ποιους θα αφορά

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση σχετικά με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.  Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα αφορά στις πληττόμενες κατηγορίες, δηλαδή όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. 

Δεν «αποκάλυψε» τον αριθμό των δόσεων

Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος των δόσεων, λέγοντας ωστόσο ότι θα είναι κάτι καλύτερο σε δόσεις από τη σημερινή ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων, για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και για περισσότερους. Αποσαφήνισε, παράλληλα, ότι δεν θα επεκταθεί στην εστίαση και σε άλλους κλάδους το μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια, αλλά τον Ιούλιο θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Ανέφερε επίσης, ότι έως τώρα το κράτος έχει καταβάλει 650 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν. 

Τι θα γίνει αν χρειαστούν κι άλλα μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης σε τυχόν επέκταση της πανδημίας, είπε πως υπάρχουν ποσά περίπου 4 - 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Έφερε δε ως παραδείγματα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» (περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα), τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια, καθώς και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτίμησε ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο).  Για την επαναφορά στην Ευρώπη των δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Επεσήμανε ότι η συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν θα είναι εύκολη, αλλά αυτό πρέπει να έχει «πιο ρεαλιστικούς στόχους, μεγαλύτερη ευελιξία και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας». Και επανέλαβε ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα χρησιμοποιείται για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών. 

7,5 δισ. ευρώ φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν φέτος στην ελληνική οικονομία.  Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από το ECOFIN γιατί «ουσιαστικά ήταν η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων». Η προκαταβολή αυτών, το 13% εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA