Μενού
  • Α-
  • Α+

Για αντοχές της ελληνικής οικονομίας μέσα στον κορονοϊό, κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που διενεργεί και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,3% το 2021 και 5,4% για το 2022. Στην έκθεση, σχολιάζει ότι η αντίδραση της κυβέρνησης κατά την πανδημία του κορονοϊού ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα παρόλο που η ανάκαμψη της δεν είχε ολοκληρωθεί, η οικονομία να αντέξει.Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ στην έκθεσή του (World Economic Outlook) προέβλεπε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3,8% μετά από την μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προγράμματα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: Ταμείο Ανάκαμψης:  Αυτά είναι τα 12 πρώτα έργα του «Ελλάδα 2.0» - Αυτοκινητόδρομος Ε65 και εργασίες στην Ακρόπολη

 Αισιοδοξία για την οικονομία από το Ταμείο Ανάπτυξης

Όπως αναφέρει η έκθεση, η χώρα με τη βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισέλθει σε «ενάρετο κύκλο». Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους πρόσθετου πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να εδραιώσει ένα διατηρήσιμο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Στηρίξτε το εισόδημα»

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η στήριξη θα πρέπει να στραφεί από τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε στοχευμένη στήριξη εισοδήματος και επανένταξης των εργαζομένων. Οι μειώσεις του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών και των προκαταβολών φόρου αποτελούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν τα επενδυτικά κίνητρα και διατηρούν σταθερή ρευστότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση του μίγματος των δαπανών που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό. Βραχυπρόθεσμα, αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση των κενών που υπάρχουν στο σύστημα του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA