Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr ανοίγει στις 18 Αυγούστου και εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές με μηδενική γραφειοκρατία και εμπιστοσύνη στους πολίτες, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κύριος Σκυλακάκης τόνισε ότι η τελική πληρωμή θα είναι ταχύτερη από κάθε άλλη χρονιά και θα στηρίζεται στην τελική αποτίμηση από μηχανικούς ή από τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση των αγροτικών καλλιεργειών.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές: Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.
  • Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η κανονική αποτίμηση απαιτεί κάποιους μήνες και συνεπάγεται την τελική αποζημίωση, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA