Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φωτιές στην Ελλάδα - Σκυλακάκης: Εντός του μήνα οι πρώτες πληρωμές στους πυρόπληκτους

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr για όσους επλήγησαν από τις φωτιές ανοίγει στις 18 Αυγούστου και εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

(Πηγή: Eurokinissi)
(Πηγή: Eurokinissi)

Εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr ανοίγει στις 18 Αυγούστου και εντός του μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές με μηδενική γραφειοκρατία και εμπιστοσύνη στους πολίτες, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κύριος Σκυλακάκης τόνισε ότι η τελική πληρωμή θα είναι ταχύτερη από κάθε άλλη χρονιά και θα στηρίζεται στην τελική αποτίμηση από μηχανικούς ή από τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση των αγροτικών καλλιεργειών.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές: Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.
  • Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η κανονική αποτίμηση απαιτεί κάποιους μήνες και συνεπάγεται την τελική αποζημίωση, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Φωτιά #Θεόδωρος Σκυλακάκης #πυρόπληκτοι #αποζημίωση

Best of Internet