Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύσκολος Σεπτέμβριος αναμένει τους φορολογούμενους καθώς μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν στην εφορία τρείς δόσεις του φόρου εισοδήματος και τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με τα συνολικά χρέη να ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν μέχρι στιγμής αποσταλεί σε 2.079.200 φορολογούμενους χρεωστικά σημειώματα που προβλέπουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου που κατά μέσον όσον ανέρχεται στα 835 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Τέλος σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά από της πανδημία να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 η 6 μηνιαίες δόσεις αντίστοιχα που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών όπως για παράδειγμα να εντάξουν τις οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση η να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας προκειμένου να επιμηκύνουν το χρόνο εξόφλησης και έτσι να «σπάσουν» τις μηνιαίες δόσεις σε μικρότερα ποσά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA