Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαίωσε ότι για το 2022 θα ισχύσει η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.

Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: Ρύθμιση οφειλών για χρέη κορονοϊού έως 72 δόσεις - Οι δικαιούχοι 

«Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε το δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο φόρους από αυτούς που δημόσια έχουμε τοποθετηθεί», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως πυρήνας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος κάθε πολίτη μέσω της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον φοροελαφρύνσεις το 2022

Ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για συγκεκριμένα μέτρα που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι για το 2022 ισχύει η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. «Εάν υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό και εκείνος θα προτεραιοποιήσει ποιες επιπλέον παρεμβάσεις θα γίνουν την επόμενη διετία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και πως κάτι τέτοιο θα έχει κόστος και για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά την ώρα που υπάρχει το «όπλο» του εμβολίου.

Σχολιάζοντας τα εξαγγελθέντα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου με έμφαση στους ανεμβολίαστους, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι μακριά από διαχωριστικές γραμμές η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας να εμβολιαστεί, ωστόσο οφείλει ταυτόχρονα να λάβει μέτρα για την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα. Αναφερόμενος, δε, στο κόστος που μπορεί να έχουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για οποιαδήποτε κυβέρνηση κληθεί να επιβάλει πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αποζημιώσεις πυροπλήκτων - 6,7 εκατομμύρια η σημερινή πληρωμή

Σχετικά με τη διαδικασία άμεσης κρατικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων πολιτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας arogi.gov.gr, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σήμερα θα καταβληθούν 6,7 εκατομμύρια ευρώ σε 1.214 χωριστά ΑΦΜ, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκαν 3,7 εκατομμύρια ευρώ σε 528 πολίτες. Τόνισε, πάντως ότι στο τέλος της διαδικασίας θα γίνει έλεγχος και εάν μετά τις αυτοψίες και την αποτίμηση προκύπτουν καταγραφές που δεν είναι σωστές, τότε η πολιτεία οφείλει να ζητήσει ποσά ως αρχεωστήτως καταβληθέντα.

5,2 εκατομμύρια στο Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι στον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής, που έχει ανοίξει το Υπουργείο για τη στήριξη των πυρόπληκτων από τις 12 Αυγούστου, έχουν κατατεθεί ήδη 5,2 εκατομμύρια ευρώ από 345 φυσικά πρόσωπα.

Συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6%

Ως προς την εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6% το 2021, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τη χαρακτήρισε «ρεαλιστική, απολύτως εφικτή και μάλλον συντηρητική», σημειώνοντας πως η πορεία της οικονομίας όπως και του τουρισμού είναι θετική παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στον τουρισμό οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για το 45% των εισπράξεων του 2019, ενώ έχει αυξηθεί και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στα 631 ευρώ από 557 το 2019.

Φορολογικές δηλώσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στο χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σημείωσε, δε, ότι από τις έως τώρα δηλώσεις 6,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων προκύπτει μηδενικός φόρος ή πιστωτικό για το 70% και μειωμένος φόρο για το υπόλοιπο 30%. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA