Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος, ύψους 804 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του Insider που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, το ύψος στο οποίο βαίνει προς «κλείσιμο» η συναλλαγή, κινείται 20% ψηλότερα από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχαν επίσης οι KKR, CVC Capital και First Sentier. Και οι τέσσερις συμμετέχοντες αποτελούν επενδυτικούς  κολοσσούς, που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε ενεργειακές υποδομές σε όλο τον κόσμο.

Η «ταυτότητα» των διεκδικητών έκανε παράγοντες της αγοράς, ήδη από την ανακοίνωση των σχημάτων που υπέβαλαν προσφορά, όπως είχε αναφέρει το Insider, να προβλέπουν ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρωθεί με πολύ υψηλό τίμημα. Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. 

Πηγές της επιχείρησης έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, ενώ πρόσθεταν πως με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι:

  • Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.
  • Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1 τρισ. Ευρώ.
  • Η προσφορά περιλαμβάνει καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA