Μενού
  • Α-
  • Α+

Το δρόμο για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 ανοίγει πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,5% για φέτος με τους αναλυτές να βλέπουν έκρηξη της ανάπτυξης ακόμη και πάνω από 8%.

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 2008: Η Lehman Brothers κηρύσσει πτώχευση και η παγκόσμια οικονομία καταρρέει σαν τους Δίδυμους Πύργους

Επίσης, σχεδιάζει μέτρα που δεν έχουν άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, αλλά στηρίζουν ομάδες υψηλής σημασίας για την ανάκαμψη, σύμφωνα με το Insider.gr. Στο επίκεντρο τίθενται οι νέοι με σχέδιο για δωρεάν διάθεση κατοικιών σε οικονομικά ευάλωτα νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ αλλά και από το απόθεμα ακινήτων που τελούν στην κατοχή του Δημοσίου (σ.σ. μόνο στην ΕΤΑΔ υπάρχει ένα απόθεμα 70 χιλιάδων ακινήτων που δεν είναι προς αξιοποίηση). Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τη στήριξη της οικογένειας που δρομολογείται αλλά και του εθνικού σχεδίου δράσης για τη νεολαία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τους επόμενους μήνες. 

Ολική απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης – μόνιμη μείωση εισφορών

Ο επόμενος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για μόνιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις μείωσης φόρων και εισφορών πέρνα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τρεις κινήσεις (πέρα από τη δρομολογημένη παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται όμως και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών). Σε προτεραιότητα τίθεται η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή η ισχύς τους και μετά το 2022).

Εφόσον ο «χώρος» αυτός διασφαλισθεί πως θα υπάρχει, το επόμενο βήμα που θα συνδέεται με νέα παρέμβαση. Αυτή θα είναι η επέκταση της απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο δημόσιο αλλά και στους συνταξιούχους.

Οι παραπάνω κινήσεις είναι μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης το οποίο ξεδιπλώνεται πλέον με πιο αργούς ρυθμούς παράλληλα με  τα μέτρα θωράκισης από την πανδημία και από την ακρίβεια τα οποία γίνονται όλο και στοχευμένα και με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου φτάνουν πλέον στα 42,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και κάτι περίπου  500 εκατ. για το 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA