Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές (clawbak), που ξεκίνησαν να μαστίζουν τον κλάδο κατά τα χρόνια της μνημονιακής επιτήρησης και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν «κουρέψει» τις επενδυτικές δυνατότητες, αφήνοντας πίσω τις ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας και δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Εντούτοις, μετά την «ανάσα» που της έδωσε η θεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback (συμψηφισμός  του clawback με επενδύσεις), η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη ανακοινώσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχεδιασμό, ο οποίος σε -συνδυασμό με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων- μπορεί να δώσει ώθηση στις ελληνικές εταιρείες, κλείνοντας τελικά την «ψαλίδα» στο ανταγωνιστικό πεδίο.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, είχαμε μία πολύ μεγάλη αποεπένδηση από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εξαιτίας των υψηλών clawback. Αυτό σημαίνει ότι μείναμε πίσω στις νέες τεχνολογίες και στο να φτιάχνουμε και κάποιες άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Για παράδειγμα, το 95% των ογκολογικών θεραπειών εισάγονται. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 5-7 χρόνια, και το 95 θα γίνει 80, θα γίνει 75%», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο πάνελ για την υγεία και την πανδημία, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum

Στόχος των βιομηχανιών είναι να διαθέσουν και νεότερες θεραπείες, έτσι ώστε να καλύψουν και την εγχώρια αγορά αλλά κυρίως αγορές του εξωτερικού. Ήδη «τρέχουν» σημαντικά προγράμματα, ωστόσο, προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή τους είναι να μπορέσει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων, παράλληλα με διαρθρωτικά μέτρα (έλεγχος της συνταγογράφησης, ΗΤΑ κ.ά).

«Επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή σε ανάπτυξη και γενοσήμων αλλά και φαρμάκων με άλλη νομική βάση, με μια διαφοροποίηση που θα δώσουν ένα πλεονέκτημα στον ασθενή. Θέλουμε όσο μπορούμε να έχουμε την Ε&Α εσωτερικά, στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα να κάνουμε μεταφορά της παραγωγής στις παραγωγικές μας μονάδες. Έχουμε ως στόχο να εξάγουμε, ενώ ήδη εξάγουμε σε πάνω από 80 χώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, θα εξασφαλίσουμε ότι ο Έλληνας ασθενής σε περίοδο κρίσης – όχι μόνο υγειονομικής, μπορεί να είναι μία νομισματική κρίση ή οτιδήποτε άλλο- θα μπορέσει να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι σε μία μικρή οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα, με πληθυσμό που γηράσκει, με το ποσοστό των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, εάν δεν αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή στο ΑΕΠ, παράλληλα με τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, τότε τα μαντάτα για τους νέους εργαζόμενους δεν θα είναι καλά», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια. Τα επόμενα χρόνια έχουμε κονδύλια και από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε και ελπίζουμε να έχουμε το πρόγραμμα συμψηφισμού  του clawback με τις επενδύσεις και κυρίως, λόγω αυτής της κρίσης, έχει ανοίξει για πρώτη φορά στην ΕΕ, μία συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο για το πώς θα υπάρχουν πολιτικές που θα εξασφαλίσουν επάρκεια, πρόσβαση, επενδύσεις τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που εμείς το τονίζουμε εδώ και 15 χρόνια. Συμμετέχουμε σε αυτό, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμα τα επόμενα 5 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων. 

Συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το τοπίο της φαρμακοβιομηχανίας αναδιαμορφώνεται διεθνώς και νέες ανάγκες προκύπτουν για το στρατηγικό σχεδιασμό της. Για τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η παρακολούθηση των εξελίξεων αλλά και ο ενεργός ρόλος της σε αυτές, μελλοντικά.

«Είναι προφανές ότι πλέον οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώνονται σε ανάπτυξη φαρμάκων για ειδικές παθήσεις, κυρίως σε φάρμακα με βάση τους βιολογικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα φάρμακα, τα πιο παλιά χημικά μόρια και γενικώς οι παθήσεις της Πρωτοβάθμιας αφήνονται πιο πίσω, κάτι που ίσως είναι μία ευκαιρία για τις μεσαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως είμαστε εμείς. Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωση και στρατηγική προτεραιότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. 

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις, εξαγορές και πολλές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Και βέβαια τα εμβόλια, τα οποία προήλθαν από μία τεχνολογική πλατφόρμα που προϋπήρχε εδώ και 15-20 χρόνια, δείχνουν τα οφέλη τα οποία μπορεί να αποκομίσουν πολύ μεγάλες εταιρείες. Όμως, επειδή οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν οι ελληνικές βιομηχανίες επικεντρωθούμε σε κάποιες παθήσεις που μπορούμε να παράγουμε χρονικά έγκαιρα, με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και κοστολογικά ανταγωνιστικά, είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να πάμε και στις ξένες αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Παραγωγή εμβολίου κατά της Covid

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι σαφώς ανοιχτές σε συνεργασίες με στόχο την παραγωγή mRNA εμβολίων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων της ίδιας τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει κάποιες επαφές με εταιρίες που παράγουν mRNA εμβόλια έναντι της Covid-19, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν τελεσφορήσει.

«Σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, αναζητούμε συνεργασίες. Μακάρι να ερχόταν σήμερα μια εταιρεία εδώ, να μας έδινε την τεχνογνωσία να παράγουμε mRNA εμβόλια και να μπορούσαμε να προμηθεύουμε μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την επενδυτική δυνατότητα, έχουμε την τεχνογνωσία, θέλουμε κάποια στιγμή να παίξουμε έναν πιο έντονο ρόλο και στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Αναφορικά με την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τρύφων τόνισε: «Θα μπορούσαμε να το δούμε, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια συνεργασία - και σχετικά σύντομα - με μια από τις εταιρείες, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να δώσουν τα πνευματικά δικαιώματα, την πατέντα, την τεχνογνωσία και να φτιάξουμε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο, όχι μόνο για εμβόλια, αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί με βάση την πλατφόρμα mRNA και για άλλες παθήσεις. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει, διότι δεν είναι εύκολο να δώσει μια εταιρεία τα πνευματικά δικαιώματα, εκτός εάν αναγκαστεί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA