Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται στο πορτοφόλι των καταναλωτών λόγω των αυξήσεων στις τιμές σε πολλά βασικά προϊόντα διατροφής που φέρνουν οι ανατιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 άνοδο 2,2%, από 1,9% τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσίαζε μείωση 2%. Οι εν λόγω αυξήσεις έρχονται ως απόρροια του «ράλι» που κάνουν οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη, κάτι που έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών σε πολλά βασικά είδη διατροφής (και όχι μόνο).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο του 2020, σημειώθηκαν αυξήσεις σε:

  • λαχανικά: 21,1%
  • ελαιόλαδο: 18,4%
  • αμνοερίφια: 17,5%
  • σπορέλαια: 14%
  • ψάρια: 7,9%
  • σοκολάτες: 4,4%
  • αυγά: 3,5%
  • ψωμί: 2,6%
  • φρούτα: 1,2%

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όλες αυτές οι αυξήσεις δεν αφορούν ουσιαστικά παρά μόνο την εισαγόμενη εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, που επηρεάζει το κόστος παραγωγής, μεταφοράς αλλά και την θέρμανση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα έτος (Σεπτέμβριος 2021 προς Σεπτέμβριο 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 108,5% (!), το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.
  • 4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
  • 0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,4% στην ομάδα «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
  • 0,8% στην ομάδα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Οσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 1,9% τον Σεπτέμβριο, από αύξηση επίσης 1,9% τον Αύγουστο και έναντι μείωσης 2,3% τον Σεπτέμβριο 2020. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου εφέτος, ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2022, ενώ για να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ, αλλά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%.

Ακριβότερος κατά 0,10 ευρώ ή 5% επί της τελικής τιμής, είναι και ο καφές που πωλεί γνωστή αλυσίδα καφέ - σνακ, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα ενώ ακόμη μία γνωστή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων και του καφέ έχει ήδη αποστείλει στους συνεργάτες franchisee της νέο τιμοκατάλογο. Σε αυτόν περιλαμβάνονται αυξήσεις από 4,25% έως 9,17% στα έτοιμα γεύματα και στις σαλάτες, ενώ σταθερές μένουν για τη ώρα οι τιμές στα σάντουιτς, αν και αλλάζουν τα ίδια τα προϊόντα.

Η απάντηση της κυβέρνησης στις αυξήσεις στην ενέργεια - Παραδείγματα

Το τριπλό χτύπημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων σε μορφή επιδομάτων προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Το ξέφρενο «ράλι» στο φυσικό αέριο συνεχίζεται και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα καταφτάνουν, οπότε οι ανακοινώσεις για την ομπρέλα προστασίας, έχουν στόχο να μπουν από κάτω πρωτίστως τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, διευρύνονται οι κατηγορίες που θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος. Το σύνολο των μέτρων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση μηνιαίως από τα 9 ευρώ ανέρχεται στα 18 ευρώ για κατανάλωση 300Kwh. Έτσι, η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι 24 ευρώ/μήνα ώστε να μην δουν καθόλου αυξήσεις. Οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις 2-3 ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ θα αναλάβει να κάνει επιπλέον έκπτωση ώστε να καλύψει και το διάστημα μεταξύ 300-600KWh.

Στο επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με το κονδύλι να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ έναντι των 84. Παράλληλα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ελάχιστο επίδομα θα είναι τα 100 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20% (αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα). Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης.

Στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ, ώστε να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, ο άγαμος θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ πέρσι, οικογένεια με δύο παιδιά έως 26.000 ευρώ και οι τρίτεκνοι έως 29.000 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια, καθώς ο άγαμος θα πρέπει να έχει περιουσιακά στοιχεία έως 180.000 ευρώ και ο έγγαμος έως 300.000 ευρώ.

  • Για παράδειγμα μία τετραμελής οικογένεια στον Χολαργό θα πάρει φέτος επίδομα θέρμανσης 226,8 ευρώ, δηλαδή 84,2 ευρώ περισσότερα.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τετραμελής οικογένεια θα πάρει επίδομα 298,2 ευρώ, ενισχυμένο κατά 110,7 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο έτος.
  • Στη Καστοριά, τετραμελής οικογένεια θα λάβει 55,5 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 378 ευρώ.
  • Στο κέντρο της Αθήνας για μια οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 181 ευρώ από 114 ευρώ πέρυσι, ενώ στην Κοζάνη από 295 ευρώ το επίδομα ανεβαίνει στα 469 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα για μία τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:

  • Ηλεκτρικό ρεύμα, για ένα νοικοκυριό με 4 άτομα σε 100τμ κατοικία τον Οκτώβριο, το κόστος της μεγαβατόρας είχε φτάσει τα 136ευρώ. Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφαιρούνται 60 ευρώ από την τιμή της μεγαβατόρας με αυτή να πέφτει στα 76 ευρώ/MWh.
  • Φυσικό αέριο, σε μια κατοικία 100τ.μ στην Βόρεια Ελλάδα με 4 άτομα, λόγω της θερμοκρασίας, η μηνιαία μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 600 m3 / 6000KWh. Έτσι τον Οκτώβριο θα πλήρωνε 322 ευρώ τον μήνα. Λόγω των μέτρων θα υπάρχει 15% έκπτωση και επίδομα τουλάχιστον 100 ευρώ. Τα κυβικά που θα καταναλώσει το νοικοκυριό σε κόστος θα φτάσει τα 177 ευρώ τον μήνα.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης, μια κατοικία 100τ.μ στην Αττική με 4 άτομα, γεμίζοντας την δεξαμενή με 1000 λίτρα πετρελαίου θα πλήρωνε 1.100 ευρώ, 200 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Μετά και τα μέτρα θα γλιτώσει τουλάχιστον 184 ευρώ από τα 1.100 με το κόστος να φτάνει τα 916 ευρώ.

«Χρυσό» και το... σουβλάκι

Ακριβαίνουν τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, οι τιμές των οποίων αρχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%, λόγω των ανατιμήσεων στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας. Αν και οι βιομηχανίες κρέατος δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, οι ψητοπώλες ισχυρίζονται ότι το κόστος των κρεάτων έχει «τσιμπήσει» κατά 10% έως 12% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Με τις αυξήσεις, τα σουβλάκια θα φτάνουν να πωλούνται στα 3,10 με 3,20 ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείο ψητοπώλων Αττικής, Ανδρέα Ανδριανάκη. Μιλώντας στο MEGA ο κ. Ανδριανάκης είπε πως η πλειοψηφία των συναδέλφων του θα κρατήσει τις τιμές στα 2,70 με 2,80 ευρώ. «Η αλήθεια είναι ότι το σουβλάκι θα είναι το πιο φθηνό είδος. Δυστυχώς από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν ακριβύνει τα πάντα, τα πλαστικά, η κάβα, η μαναβική, τα κρέατα, το αέριο, το ρεύμα. Έχω πληροφορίες ότι τέλος του μήνα θα αυξηθούν και άλλο τα κρέατα. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές κάτω από 3 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Σαν παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί για να φάει στο σπίτι σουβλάκια το λιγότερο 6 τυλιχτά. Προς 2,80 το ένα αυτό σημαίνει 16,80 ευρώ μόνο για τα σουβλάκια. Αν συνυπολογίζει κανείς μία σαλάτα χωριάτικη με 6,20 ευρώ μία πατάτες 3 ευρώ και 4 αναψυκτικά προς 1,20 συνολικά 4,80 τότε το κόστος φτάνει στα 30,80 από 26,50 ευρώ (μία αύξηση 16%).

Γιατί ανέβηκαν οι τιμές

Οι ενεργειακές εταιρείες πληρώνουν τιμή χονδρικής για να αγοράσουν αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές. Όπως και σε κάθε αγορά, αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι τιμές τυπικά αυξάνονται όταν υπάρχει περισσότερη ζήτηση για θέρμανση και ο κόσμος ανάβει νωρίτερα τα φώτα στα σπίτια του τον χειμώνα, ενώ οι τιμές την θερινή περίοδο είναι συνήθως χαμηλότερες.

Ωστόσο, οι τιμές εκτοξεύθηκαν λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, των χαμηλών παραδόσεων με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου εξαιτίας της υψηλότερης ζήτησης από την Ασία, των λιγότερων από το συνηθισμένο προμηθειών αερίου από την Ρωσία, της χαμηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των διακοπών ηλεκτροδότησης σε υποδομές. Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς για το αέριο στον ολλανδικό TTF έχουν αυξηθεί πάνω από 400% από τον Ιανουάριο, ενώ τα γερμανικά και γαλλικά συμβόλαια αναφοράς για την ενέργεια έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Οσον αφορά τις τιμές λιανικής, πολλοί πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν αυξήσεις στις χρεώσεις λιανικής τους τελευταίους μήνες, μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος χονδρικής στους καταναλωτές. Το κόστος χονδρικής μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, στον συνολικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, το κόστος χονδρικής μπορεί να φθάσει το 40% του συνόλου.

Άρα, όταν οι τιμές στην αγορά χονδρικής αυξηθούν σημαντικά, οι πάροχοι μπορούν να αυξήσουν τις καταναλωτικές χρεώσεις λιανικής. Οι πάροχοι μπορεί να αγοράσουν ενέργεια στην αγορά χονδρικής την ημέρα της παράδοσης, μια ημέρα νωρίτερα και έως και μήνες ή ολόκληρες περιόδους εκ των προτέρων.

Θα πρέπει να προσπαθήσουν να προβλέψουν πότε η τιμή θα είναι φθηνότερη και να αγοράσουν τη σωστή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Εάν οι πάροχοι δεν αγοράσουν αρκετή ενέργεια, ίσως χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερη σε τιμή που μπορεί να είναι υψηλότερη, ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς. Φέτος, οι τιμές ανεβαίνουν όλο το καλοκαίρι.

Ανοδος παγκοσμίως στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η διεθνής έκρηξη τιμών και η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας έχει συμπαρασύρει την τιμή σε δεκάδες προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς και κυρίως στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Για το λόγο αυτόν έντονο είναι το ενδιαφέρον για το πώς καταγράφεται με επίσημο τρόπο η πορεία των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι με βάση την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019, ο Food Index ήταν στις 95 μονάδες, το 2020 στις 98 μονάδες και τον Σεπτέμβριο του 2021 στις 130 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 32,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πιο αναλυτικά το τελευταίο διάστημα:

  • τα δημητριακά κατέγραψαν αύξηση 2,6% από τον Αύγουστο και 28,5% από τον Σεπτέμβριο του 2020
  • το σιτάρι ανέβηκε 4% σε ένα μήνα και 41% από πέρσι.
  • τα σπορέλαια (κυρίως φοινικέλαιο) ανέβηκαν 2,9% σε ένα μήνα και 60% από πέρσι
  • τα γαλακτοκομικά είχαν αύξηση 1,7% σε ένα μήνα και 15,2% από πέρσι
  • η ζάχαρη τον Αύγουστο ανέβηκε με ρυθμό 53,5% σε σχέση με πέρσι

Μάλιστα, από 1η Οκτωβρίου 2021 οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις νέες αυξημένες τιμές. Ελαια, χαρτικά, απορρυπαντικά, υλικά συσκευασίας και κονσέρβες είναι μερικά από τις κατηγορίες προϊόντων με τη μεγαλύτερη αύξηση.

Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε κατά 20% στα ζυμαρικά από 10 έως 18% με την αύξηση να φθάνει το 30% στα ιδιωτικής ετικέτας, απορρυπαντικά από 3% έως 8%, τα καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας 4,5%, αναψυκτικά από 4 έως 5%, τουρσιά από 6% έως 10% και στα τυροκομικά η φέτα πήρε αύξηση 5%. Στο ίδιο πλαίσιο συγκαταλέγεται και το ψωμί με τους αρτοποιούς να υπποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις σε έλαια, βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη είναι συνεχείς.

Ανησυχία στις αγορές για πιθανή «απότομη διόρθωση»

Νευρικότητα στις αγορές προκαλεί το «πιθανό φρενάρισμα» της ανάκαμψης εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η «έκρηξη» των τιμών της ενέργειας. Σήμερα, Παρασκευή (8/10) η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Έτσι, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η ABN AMRO, προβλέπει σήμερα ότι το «ράλι» των ομολόγων θα συνεχιστεί έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να διορθωθούν απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την COVID-19 και αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις επενδυτικές τράπεζες.

Προς το παρόν, η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την δυσμενή συγκυρία. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί στους λεγόμενους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες. Όμως στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργηθήκαν τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) να ξεκινήσει σύντομα την σταδιακή μείωση των παρεμβάσεων της στην αγορά των ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,1% από 0,095% και του 15ετούς στο 1,101%, από 0,988%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% έναντι -0,148% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,14% από 1,06%. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1568 δολάρια, από τα 1,1549 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1569 δολάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA