Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αποφεύχθηκε οριστικά το shutdown στις ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο

Μετά τη Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

Πηγή: (Associated Press)
Πηγή: (Associated Press)

Την περασμένη Πέμπτη η Γερουσία και χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν την αύξηση του χρέους, αποτρέποντας –τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο– τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, δίνοντας έτσι μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μέχρι τη νέα πολιτική μάχη, που αναγγέλλεται σφοδρή, για την αποτροπή του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς βουλευτές (219 ψήφοι υπέρ, 206 κατά), προβλέπει προσωρινή αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 28,9 τρισεκατομμύρια. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο, αν όχι ως τις αρχές του 2022, απομακρύνοντας την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοθέτημα την περασμένη εβδομάδα (24780030).

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει αμέσως το κείμενο, κάνοντάς το νόμο του κράτους. Εάν δεν εγκρινόταν, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους περί τη 18η Οκτωβρίου. Το νέο όριο δανεισμού σημαίνει πως τα διαθέσιμα του αμερικανικού δημοσίου θα εξαντληθούν μέσα στον Δεκέμβριο ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, κατά συνέπεια το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει ξανά εγκαίρως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τζο Μπάιντεν #ΗΠΑ