Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάλεσμα στις τράπεζες να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ενημέρωσε τα μέλη της για την πορεία της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: Χρήστος Σταϊκούρας: Στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση για όσο χρειαστεί

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αποτιμώντας την πορεία παροχής ρευστότητας, επισήμανε πως τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιβεβαιώνουν ότι «οι τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όχι όμως στην επιθυμητή ένταση και έκταση, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σχετικά και συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού. Πρόκειται για πρόβλημα που δεν εμφανίζεται μόνο στη Ελλάδα, αλλά είναι εντονότερο στη χώρα μας. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Τώρα είναι η ώρα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συμβάλουν περισσότερο, καθοριστικά, ώστε όλες οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να οικοδομήσουμε μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε πως οι συναντήσεις του με φορείς της αγοράς και εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος στοχεύουν στη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζικών ιδρυμάτων, ώστε να αποσαφηνιστούν τα αίτια που καθιστούν έναν αριθμό επιχειρήσεων μη επιλέξιμο για τραπεζικό δανεισμό και να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να αυξηθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου το 8μηνο του έτους, ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ και ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών έως 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι χορηγήσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διαμορφώνονται στα 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ.

«Το τραπεζικό σύστημα διαθέτει καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές και το ευρωσύστημα, και αυξημένες καταθέσεις. Η βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε, δηλαδή, να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη πιστωτική επέκταση, καλώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να συμβάλλουν περισσότερο και καθοριστικά.

Επικαλούμενος την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο financing gap - τη διαφορά δηλαδή μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες - το οποίο φθάνει το 14%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 4%. Επιπλέον, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος  είναι 8%. Σύμφωνα, δε, με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αναλογία χορηγήσεων δανείων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – παρότι υπάρχουν τάσεις βελτίωσης - γέρνει σταθερά προς τις μεγάλες.

Όπως είπε ο ίδιος,  ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις επιταχύνθηκε κατά 10,8% το πρώτο τετράμηνο του 2021, και για τις μικρομεσαίες κατά 7,4%. Το μερίδιο των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη σωρευτική ακαθάριστη ροή δανείων, αυξήθηκε στο 44% το πρώτο τετράμηνο του έτους, από 37% το 2020 και 41% το 2019. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, στόχος είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης χωρίς να δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα και να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

«Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημιουργία μιας νέας γενιά κόκκινων δανείων, ούτε να υποσκάπτει την αναγκαία κουλτούρα πληρωμών. Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να προετοιμαστούν καλύτερα, ώστε να εντοπίζουν περισσότερες βιώσιμες ή δυνητικά βιώσιμες επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας και το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών τους, διευρύνοντας την περίμετρο των δικαιούχων πιστώσεων», επισήμανε Χρήστος Σταϊκούρας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA