Μενού
  • Α-
  • Α+

Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι αλλαγές δεν θίγουν τον πυρήνα αλλά καθιστούν το νέο πλαίσιο περισσότερο λειτουργικό. «Το υπουργείο δεν θέλει να πλήξει κανέναν. Θέλει κανόνες διαφάνειας στις λαϊκές αγορές», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας παραγωγούς και εμπόρους ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει για την πρόοδο τόσο των ιδίων όσο και των καταναλωτών. «Θέλω, φεύγοντας από το υπουργείο αυτό, να αφήσω λαϊκές αγορές που λειτουργούν με διαφάνεια, με πρόοδο, με ισοτιμία παραγωγών και εμπόρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Πολάκης: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για αυτά που είπες» - Επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα

Οι αλλαγές που επίκεινται

Οι βελτιωτικές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στο νομοσχέδιο, υιοθετώντας παρατηρήσεις βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ως δείγμα όπως είπε «πολιτικής ωριμότητας και σεβασμού στη δημοκρατία» είναι οι εξής:

  1. αποσαφηνίζεται η διάρκεια των αδειών παραγωγών - πωλητών σε 5 έτη, όπου γίνεται μνεία στην εποχικότητα των διατιθέμενων ειδών. «Θα είναι 5 έτη, για να μην υπάρχει ανησυχία ότι τους βάζουμε κάθε χρόνο να κάνουν τη διαδικασία. Θα αναφέρεται ρητώς στο νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
  2. η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά το χρόνο.
  3. το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο ΟΕΣΔΕ, για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει. «Στο ΟΣΔΕ θα υπολογίζουμε το 50% επί της δηλώσεως του παραγωγού, πόσο θα πουλήσει στις λαϊκές αγορές. Ο ίδιος θα δηλώσει πόσο σκοπεύει να πουλήσει στις λαϊκές αγορές και το 50% θα υπολογίζεται βάσει τις δηλώσεως του. Με τον τρόπο αυτό, η όποια ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποκλείσει κάποιον παραγωγό εκ λάθους, θα εκλείψει παντελώς. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι αίτημα της Ομοσπονδίας των Παραγωγών», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
  4. προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 διαφορετικούς ελέγχους μέσα σε ένα χρόνο και όχι 2 όπως αρχικά προβλεπόταν, διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις
  5. οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών αντί των 15 που προβλέπεται
  6. στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες την εβδομάδα από 4 ημέρες που προβλέπεται
  7. ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα έχει έναρξη εφαρμογής από 1/2/2022, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Καθησυχάζοντας τους παραγωγούς αναφορικά με τη μοριοδότηση, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως αυτή αφορά λαϊκή όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες από τις αιτήσεις. «Αυτός που θα χάσει στη μοριόδοτηση δεν θα μείνει εκτός λαϊκών αγορών. Απλώς δεν θα μπορέσει να πάει στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά και θα πάει σε μια διπλανή λαϊκή αγορά. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν κάποιες λαϊκές αγορές που προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα διαφανές για το τι θα συμβεί όταν υπάρχουν 20 θέσεις αλλά 40 αιτήσεις. Δεν θα αφήσουμε όμως 20 χωρίς δουλειά, γιατί αυτοί θα πάνε στη διπλανή λαϊκή αγορά όπου υπάρχει θέση», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA