ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/11/2021 05:45

Επιδότηση ρεύματος: Στα 39 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά

Νέες ελαφρύνσεις που θα φανούν στους λογαριασμούς για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας - Αναστολή τελών χρήσης στο φυσικό αέριο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επιδότηση ρεύματος: Στα 39 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά
Πηγή: Pixabay
Ανάγνωση:

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από τα 18 στα 39 ευρώ ανά μήνα για όλα τα νοικοκυριά, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται από τα 24 ευρώ στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 620 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα τέλη χρήσης δικτύου του φυσικού αερίου, για τους δύο επόμενους μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αναστέλλεται η καταβολή τους. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα επιστρέψουν σταδιακά μέσα στο 2022 όταν και θα αποκλιμακωθεί η κρίση στο φυσικό αέριο. Το συνολικό κονδύλι των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές που φθάνει ήδη στα 500 εκατ. ενισχύεται κατά 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ εφαρμόζει εκπτώσεις 30% στο βασικό τιμολόγιο για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και 42% από 300-600 κιλοβατώρες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης και των ανατιμήσεων. Οι εκπτώσεις αυτές φαίνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

- Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

- Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.


- Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ