Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση για πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 θέσεων οκτάμηνης διάρκειας σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας περιφερειών. Το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς και αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η τοποθέτηση των ωφελούμενων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΕΑΔ, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ και έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, συναφείς φορείς και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Τονίζεται πως η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων, που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθαρίζεται ότι οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηναίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.