ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/11/2021 11:44

ΟΑΕΔ: Ποιο είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 θέσεις

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 25.000 ωφελούμενους - Αρχές Δεκεμβρίου η δημοσίευση της πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΟΑΕΔ: Ποιο είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 θέσεις
Χώρος εργασίας (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση για πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 θέσεων οκτάμηνης διάρκειας σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας περιφερειών. Το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς και αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η τοποθέτηση των ωφελούμενων, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΕΑΔ, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ και έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, συναφείς φορείς και υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Τονίζεται πως η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για ένα μήνα. Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων, που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθαρίζεται ότι οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μηναίου μισθού και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΑΕΔ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΙΣΘΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ