Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος επιδότησης των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων και για τους πρώτους μήνες του 2022, άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή, σημειώνοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο το τραπεζικό σύστημα ενέκρινε νέα δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως τα επίσημα στοιχεία του 2021 καταδεικνύουν πως:

  • Οι επενδύσεις και εξαγωγές αναπτύσσονται δυναμικά.
  • Η χώρα εμφανίζει πανευρωπαϊκά την μεγαλύτερη μείωση ανεργίας. Οι προσδοκίες στον τομέα μεταποίησης είναι στο υψηλότερο σημείο.
  • Ο χώρος κατασκευών ενισχύεται.
  • Τα δημόσια έσοδα είναι 58 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους.

«Η Ελλάδα θα έχει την 3η υψηλότερη ανάκαμψη το 2021, θα έχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης επενδύσεων - εξαγωγών από άλλες χώρες. Και το χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ και το 2022. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο πακέτο μέτρων που πήραμε έγκαιρα. Η Ελλάδα είναι 4η στον κόσμο και 3η στην ευρωζώνη σε μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών πανδημίας», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και από την κρίση στις τιμές ενέργειας, υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Υπογράμμισε, δε, πως με το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία το ληξιπρόθεσμο χρέος μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 κατά 49% σε σχέση με το 2020.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, από την πλευρά του ζήτησε απαντήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κύκλου επιτρεπτέας προκαταβολής, παροχής δανείων με εγγύηση του δημοσίου, αναστολής πληρωμών και κούρεμα οφειλών.

«Νέα επιστρεπτέα δεν έχει ζητήσει κανείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών και ξεκαθάρισε: «Μιλάτε για νέες εγγυήσεις, αναστολές, κουρέματα οφειλών. Ζητάτε ουσιαστική αύξηση δημόσιου ελλείμματος. Δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν θα το επιτρέψει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA