Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τον Μάρτιο του 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα ξεπληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στόχος είναι «οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ποσό καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατομμύρια ευρώ».

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα παιδιού: Πάνω από 820.000 δικαιούχοι - Τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ 

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» (91,6 και 105,8) της ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «θα πρέπει να αλλάξουν συντελεστές και κλίμακες, να ενσωματώσουμε τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο φόρο και έχουμε κάνει μια καταρχήν πρόβλεψη για 60 εκατ. ευρώ περίπου συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022». «Θα προσπαθήσουμε στην άσκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον Μάρτιο του 2022, προφανώς σε 10 έως 12 δόσεις, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ να είναι ακόμα χαμηλότερος και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και τις κρίσεις και λειτουργούμε με ψυχραιμία. Αντιμετωπίζουμε τις εύστοχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως γράφει και ο προϋπολογισμός, υπάρχουν πάντα στην εκτέλεση αυτών αβεβαιότητες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσει τμήμα αυτών των αβεβαιοτήτων για το μέλλον. Για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 4,5%, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 5%, γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσει τμήμα της ασάφειας ή της αβεβαιότητας του επόμενου χρονικού διαστήματος». 

«Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα τους τελευταίους μήνες λειτουργούσε τουλάχιστον ικανοποιητικά, συνεχίζει να βοηθά την κοινωνία και από κει και πέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις θα πράξουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επεσήμανε πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ο δημοσιονομικός χώρος είναι δύο διαφορετικά πράγματα, με τη χώρα να έχει ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα που χτίστηκαν την τελευταία διετία. «Δώσαμε 40 δισ. ευρώ πόρους μέχρι σήμερα συν περίπου 3 δισ. ευρώ το 2022. Όλα έχουν αντληθεί από τις αγορές την τελευταία διετία με εξαιρετικά ρεαλιστικό κόστους δανεισμού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους όποτε και όσο θέλουμε γιατί υπάρχει το δημοσιονομικό», ανέφερε. 

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων το 9μηνο του έτους, ήταν ίσος με τον τζίρο των επιχειρήσεων το 2019 και οι καταθέσεις των νοικοκυριών και τον Οκτώβριο, που ήταν υψηλός ο πληθωρισμός, είναι αυξημένες κατά 0,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι «η κυβέρνηση στήριξε μαζικά και δίκαια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα». «Η φωτογραφία της στιγμής έχει δύο κινδύνους, ενεργειακό και υγειονομικό, και η κυβέρνηση έρχεται με μόνιμες πολιτικές να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και για όσο κρατήσει η ενεργειακή κρίση παίρνουμε πρόσθετα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να καλύψουμε βραχυπρόθεσμα κάποιες από τις ανάγκες που δημιουργούνται», σημείωσε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA