Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χριστούγεννα: Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές

Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι φέτος θα είναι δύο και όχι τρεις οι Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τον Δεκέμβριο - Η εορταστική περίοδος πλησιάζει - Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές

Πηγή: APimages
Πηγή: APimages

Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και ήδη οι περισσότεροι πολίτες σχεδιάζουν τα ψώνια για τα τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τα δώρα της τελευταίας στιγμής. Ετσι, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι φέτος θα είναι δύο και όχι τρεις οι Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προχώρησε σε σημαντικές διευκρινίσεις: Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 καθορισμένες Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και

  • Οι δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κανονικά την 12η και η 19η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Τι ισχύει για την τελευταία Κυριακή του 2021

Η τελευταία Κυριακή του έτους συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#εορταστικό ωράριο #Καταστήματα #Χριστούγεννα #Εμπόριο #Πρωτοχρονιά

Best of Internet