Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η διαδικασία πίστωσης του ποσού των 250 ευρώ άρχισε από το απόγευμα της τρίτης και θα ολοκληρωθεί σήμερα και για τους 634.027 δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Διαβάστε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας: Αναλυτικός οδηγός για το πώς μπορείτε να τα πληρώσετε μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε

Παράλληλα, από τον ΕΦΚΑ, σήμερα θα καταβληθεί και η προκαταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου σε 26.051 δικαιούχους, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 31/12, θα καταβληθεί επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Εκτός πληρωμών έμειναν περίπου 200 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς έπειτα από τη διασταύρωση των στοιχειών δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

Οι δικαιούχοι

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.
  • Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250 ευρώ από αυτήν την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA