Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την πρώτη ημέρα του νέου έτους αρχίζει η εφαρμογή της επιβολής εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, σε ορισμένες συσκευασίες που διατίθενται προς άμεση κατανάλωση όπως π.χ. ο καφές ή το φαγητό σε πλαστική take away συσκευασία. Στόχος της εισφοράς είναι η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, ώστε να αναστραφεί η αυξητική τάση στην κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα 534 ευρώ: Οι δικαιούχοι που θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Οι ΚΑΔ και τα μέτρα

Συνεπώς, κατά την προμήθεια ενός καφέ σε πλαστικό κυπελάκι ο καταναλωτής θα καταβάλλει επιπλέον 0,04 ευρώ +ΦΠΑ, άρα περίπου πέντε λεπτά, ενώ εάν είναι πλαστικό και το καπάκι η τιμή θα διπλασιάζεται καθώς η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Αφού, το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η προβλεπόμενη εισφορά.

Βέβαια, εάν ο καταναλωτής φέρει το δικό του μη πλαστικό δοχείο, τότε η επιχείρηση υποχρεούται να βάλει τον καφέ στο δοχείο αυτό χωρίς να καταβληθεί η παραπάνω εισφορά.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα:

  1. Κυπελάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.
  2. Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

Προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος και συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, καθώς είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση. Εξαιρούνται περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Η εισφορά έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτή εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) με σκοπό να διατίθενται για σχετικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης : «Για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που εμπίπτουν στη διάταξη αυτή και διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών έχουν εκδοθεί οι «Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» (2021/C 216/01), καθώς και το Άρθρο 77 του Νόμου 4876/2021».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων για προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για τα οποία δεν πραγματοποιείται πλήρωση στο σημείο πώλησης, όπως κυπελάκια γιαουρτιού και επιδορπίων. Επίσης, δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων που πωλούνται άδεια από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA