ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2022 07:53

Κατώτατος μισθός: Θα φτάσει στα 703 ευρώ την 1η Μαΐου μετά τη νέα αύξηση που ανακοινώθηκε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα φτάσει στα 703 ευρώ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κατώτατος μισθός: Θα φτάσει στα 703 ευρώ την 1η Μαΐου μετά τη νέα αύξηση που ανακοινώθηκε
Εργαζόμενες σε γραφείο (Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη και σύμφωνα με τα όσα είπε θα είναι μεγαλύτερη από το 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση των μέτρων μέχρι 30 Ιανουαρίου έδειξε ο Πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης, απέφυγε μεν να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό της αύξησης, αλλά προδιέθεσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι: «θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αύξηση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 6% διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Video Loading...

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%. Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ