Μενού
  • Α-
  • Α+

Έναν περίπου μήνα πριν από την ανακοίνωση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου, η αναμόρφωσή του αποδεικνύεται δύσκολο σταυρόλεξο μιας και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η εξίσωση από την οποία θα προκύψει μείωση του φόρου που θα αφορά την πλειοψηφία των 6,5 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη: Απόσυρση ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόγραμμα για επαγγελματίες

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το Υπουργείο Οικονομικών περιμένει να καταλήξει με τις κατάλληλες προσαρμογές στο σενάριο που θα φέρει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία, ενώ στόχος είναι να αναμορφωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος

Οι ειδικές ομάδες εργασίας που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο τρέχουν» τα εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ μέσα από επτά βήματα που επεξεργάζονται. Αυτά είναι: 

  1. Προσαρμογή των κλιμακίων του φόρου.
  2. Υπαρξη «κόφτη» για υπερβολικές αυξήσεις των αντικειμενικών στις εμπορικές τιμές.
  3. Αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας
  4. Οχι σε αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας
  5. Πληρωμή του φόρου. Θα εκκαθαρίζεται τον Φεβρουάριο και θα πληρώνεται απο τον Μάρτιο σε δόσεις ως το τέλος του χρόνου
  6. Αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών
  7. Ενταξη νέων περιοχών στις αντικειμενικές. Άλλες 1.300 με 1.500 περιοχές στις οποίες σήμερα δεν υπάρχουν τιμές ζώνης και πολλές υποφορολογούνται.

Αναπροσαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο

Παράλληλα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, μία ακόμη αλλαγή που θα έχει σίγουρα ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι η αναμόρφωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ. Ο επιπλέον φόρος που επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας θα συνεχίσει να ισχύει και το 2022 για τα νομικά πρόσωπα, και ως εκ τούτου δεν γίνεται λόγος για κατάργηση αλλά για αναμόρφωση.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον υπολογισμό των εκπτώσεων και των απαλλαγών, το άρθρο του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει απόφαση ώστε να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των εισοδηματικών και περουσιακών κριτηρίων βάσει των οποίων υπολογίζονται. Στόχος είναι να ενταχθούν περισσότεροι οικονομικά ευάλωτοι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αδικίες και υπερβολικές χρεώσεις σε άτομα τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA