Μενού
  • Α-
  • Α+

Το περαιτέρω «κούρεμα» έως και τον μηδενισμό των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές φαίνεται πώς εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τις επιχειρήσεις κυρίως που πλήττονται από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαβάστε ακόμη: Εκπαίδευση σε εφαρμογές και social media: 400 ευρώ επιδότηση για κάθε εργαζόμενο - Πώς θα κάνετε αίτηση

Σημειώνεται ότι το βελτιωμένο πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «δωρίσει» τα ποσά στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Επί της ουσίας τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους.

Το θέμα αναμένεται να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η μη απαίτησή της από το κράτος ή το περαιτέρω κούρεμά της μπορεί να δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Πάντως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχετικά σενάρια και αναλόγως των πολιτικών και εν γένει (δημοσιονομικών) εξελίξεων θα αποφασίσει ώστε να δώσει ώθηση ζωής σε πολλές επιχειρήσεις αλλά και «πόντους» στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρέπεμψε σε μια σειρά ενισχύσεων που είναι στα «σκαριά» για τη στήριξη της οικονομίας. «Ο αντίκτυπος όλων των κρίσεων στη χώρα, όπως η υγειονομική, η ενεργειακή ακόμα και οι φυσικές καταστροφές (σ.σ. κακοκαιρία Ελπίς), καταλήγει τελικά στην τσέπη του πολίτη και η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα σχέδιο».

Ειδικά η εστίαση, η οποία μπαίνει σε μια «επανεκκίνηση», έστω σταδιακή από τη Δευτέρα (31/1), έχει με την επιτάσεως τονίσει την ανάγκη να χαριστούν χρέη προς το Δημόσιο ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρει ότι «...η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή σε ''μερική κανονικότητα'', από την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν και δεν προβλέπει καμία στήριξη».

Επειδή, λοιπόν, είναι πολλοί οι κλάδοι εκείνοι που ζητούν «κούρεμα» ή ακόμα και πλήρη διαγραφή της οφειλή, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τα τρία παρακάτω σενάρια:

  1. Να χαριστεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Επίσης, το σενάριο αυτό προβλέπει τη μείωση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να επιστραφεί από τα 3 δισ. ευρώ περίπου θα περιορισθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα.

     

  2. Καμία επιχείρηση από τις 700.000 περίπου δεν θα επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από το δάνειο των 8,3 δισ. ευρώ. Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές το σενάριο αυτό θα λαμβάνει όλο και περισσότερο τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Αν και οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα τα οποία προέρχονται από τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για να βοηθήσει την οικονομία, ωστόσο, θα σπαταληθούν τόσο για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αυτό που φαίνεται να παραγνωρίζει η κυβέρνηση ή διαφορετικά να λαμβάνει υπόψη της με μεγάλη καθυστέρηση είναι ότι το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης δεν εντοπίζεται μόνο στα σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά φθάνοντας στην αρχή της αλυσίδας και στις παραγόμενες πρώτες ύλες.

     

  3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τόσο τη μείωση των ποσών που θα επιστραφούν όσο και τη μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τέλος, εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο για μηδενισμό της επιστρεπτέας, δίνει και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει εντός του 2022 και σε νέες επιστρεπτέες προκαταβολές, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση σε πρώτο πλάνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA