Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τη στιγμή που ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ολοκλήρωσε το διάγγελμά του με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, οι αγορές αντέδρασαν νευρικά, «ψάχνοντας» ασφαλή καταφύγια ενόψει τις κλιμακούμενης κρίσης. Η ισοτιμία ρουβλιού με το αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε τα 80 (ρούβλια/δολάριο ΗΠΑ), δημιουργώντας τεράστιες ανησυχίες στις αγορές F/X. Η απόδοση των 10ετών ρωσικών ομολόγων εκτοξεύθηκε προς το 10,7%, ενώ τεράστιες ήταν οι πιέσεις τη Δευτέρα το απόγευμα στους δύο ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Τον μοσχοβίτικο MOEX, ο οποίος υποχώρησε κατά 10,5% και τον RTSI που εκφράζεται σε ρήτρα αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος υποχώρησε κατά 13,2%.

Την ίδια ώρα, εκτινάχθηκαν οι τιμές τόσο του αργού πετρελαίου όσο και του brent. Το WTI βρέθηκε στα 93,95 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 3%, ενώ το brent ξεπέρασε τα 96 δολάρια το βαρέλι, με ανάλογη αύξηση της τιμής.  Ο δείκτης μετοχών Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε προς τα χαμηλότερα επίπεδά του αυτόν τον μήνα εν μέσω υποχωρήσεων και στην Ιαπωνία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας επλήγησαν περισσότερες από οποιεσδήποτε άλλες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως απώλειες σημείωσε ακόμα και η τιμή του BitCoin ενώ, όπως γίνεται σε κάθε κρίση, ενισχύθηκε ο χρυσός ο οποίος πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείτε από τους επενδυτές «ασφαλές καταφύγιο»! Ανησυχία, επικρατεί για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε λίγες ώρες από τώρα. Ήδη από χθες η πίεση ήταν εξαιρετικά μεγάλη, με Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη και Φρανκφούρτη να κλείνουν με απώλειες πριν καν ξεκινήσει το διάγγελμα Πούτιν και προκληθούν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που καταγράφηκαν αμέσως μετά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA