Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ελληνική τεχνογνωσία στις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μεταφέρει η evogreen, η εταιρεία που προέκυψε από την κοινοπραξία της Polygreen Middle East (μέλος του ελληνικής ιδιοκτησίας ομίλου Polygreen) και της Bee’ah (από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσθέτοντας το δικό της λιθαράκι στην πράσινη στροφή που πραγματοποιούν τα ΗΑΕ, η πρώτη χώρα παραγωγής πετρελαίου που δεσμεύθηκε για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων μέχρι το 2050.

Έχοντας κάνει μια δυναμική αρχή το καλοκαίρι του 2021, όταν ιδρύθηκε στη Σάρτζα των ΗΑΕ, η evogreen έχει ως στόχο να προσφέρει λύσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος τόσο στα ΗΑΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Η εταιρεία ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται από τη βιομηχανία αλλά και τη διεθνή κοινότητα για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, τη σωστή χρήση των πόρων, τη διαλογή, την ανακύκλωση και την επανάχρηση. Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, όπως μεταξύ άλλων, υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών και η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα.

Στην ίδια λογική, η evogreen προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ έχει προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου το οποίο θα εγγυάται την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος από την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας στην Σάρτζα αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομάς όχι μόνο χάρη στις τελειοποιημένες διαδικασίες μετατροπής των αποβλήτων σε πρώτη ύλη αλλά και χάρη στον τρόπο αξιοποίησης των gate fees (της γνωστής μεθόδου κατά την οποία η τσιμεντοβιομηχανία που παραλαμβάνει την πρώτη ύλη που προκύπτει από την επεξεργασία, πληρώνεται για αυτό και γίνεται αυτόματα προμηθευτής ενώ η εταιρεία κερδίζει από τη διαφορά μεταξύ αυτού που δίνει ο πελάτης για να το διαχειριστεί και του προϊόντος που παραδίδει).

Μάλιστα, όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος της εταιρείας κατά την επίσκεψη του Insider.gr στις εγκαταστάσεις της evogreen στην Σάρτζα, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ολιστικά η ιδέα της διαχείρισης αποβλήτων η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη συλλογή αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και σωστή ανακύκλωση.

Οι επενδύσεις της evogreen και η επόμενη ημέρα

Η evogreen έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024 και στόχος είναι μεταξύ άλλων να συμβάλει στην επίτευξη του οράματος για 100% ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων στο εμιράτο της Σάρτζα. Η εταιρεία διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής εναλλακτικών πρώτων υλών (Alternative Raw Material) ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής εναλλακτικών στερεών καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται  στην παραγωγή τσιμέντου. 

Στη μονάδα Εναλλακτικών Πρώτων Υλών γίνεται επεξεργασία θαλάσσιων και ναυτιλιακών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, με στόχο την παραγωγή εναλλακτικών πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση. Και στις δύο μονάδες θα γίνεται συλλογή, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, από πλοία που θα ελλιμενίζονται στα ΗΑΕ, περιοχή που αποτελεί σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Στο πλαίσιο αυτό, η evogreen συνεργάζεται ήδη με τρεις τσιμεντοβιομηχανίες της περιοχής ενώ στο πελατολόγιό της εντάσσονται και άλλες βιομηχανίες και κλάδοι όπως είναι διυλιστήρια και λιμάνια. 

Όμως, οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ καθώς η επιχείρηση έχει στα «σκαριά» και τη δημιουργία πάρκου κυκλικότητας για τα βιομηχανικά απόβλητα τα οποία θα τα μετατρέπει επίσης σε πρώτη ύλη.

Επιδίωξη της διοίκησης της εταιρείας είναι να καταστεί πρωτοπόρος στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών στον κλάδο της διαχείρισης θαλάσσιων αποβλήτων, πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο με την «Sharjah National Oil Company» για την επεξεργασία αποβλήτων της γεώτρησης πετρελαίου και διετή σύμβαση με την Emirates Global Aluminium για την επεξεργασία των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται κατά την παραγωγή αλουμινίου. 

H ίδρυση της evogreen εντάσσεται στη στρατηγική της Polygreen για ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί «περιφερειακό κέντρο» κυκλικής αριστείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, η evogreen θα εστιάσει μεταξύ άλλων και στις καινούριες οικιστικές υποδομές και θα αξιοποιήσει την «προίκα» της Bee'ah σε επίπεδο τεχνολογίας και εξειδίκευσης για zero waste έργα. 

Πώς γίνεται η κυκλική διαχείριση θαλάσσιων αποβλήτων – Η περίπτωση του Maersk Honam

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κυκλικής διαχείρισης ναυτιλιακών αποβλήτων αποτελεί η περίπτωση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam που έπιασε φωτιά στην Αραβική Θάλασσα το 2018. Πρόκειται για ένα πλοίο 353 μέτρων το οποίο υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Λόγω της πυρκαγιάς όλο το φορτίο στο πρωραίο τμήμα του πλοίου και οι χώροι ενδιαίτησης κάηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να καταστραφούν εξαρτήματα αυτοκινήτων, μηχανήματα και εξοπλισμός, εργαλεία χειρός, χημικά προϊόντα, υγρά χύδην, ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα, πλαστικά, τρόφιμα, δομικά και οικοδομικά υλικά, μέταλλα κ.α.  Περίπου 20.000 τόνοι αποβλήτων που παράχθηκαν, απομακρύνθηκαν από το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χαλίντ (Port Khalid) στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για προσωρινή αποθήκευση σε ανοιχτού τύπου εμπορευματοκιβώτια 6 μέτρων.    

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2019, η Polygreen επιλέχθηκε να αναλάβει τη διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων που παράχθηκαν, ένα έργο που εκτελέστηκε μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε με το όνομα Green Evolution Environmental Services LLC. 

Για τις ανάγκες του έργου η Polygreen δημιούργησε ειδική εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Waste Management Complex της Bee’ah στην Σάρτζα. Με την ολοκλήρωση του έργου, η εγκατάσταση περνάει στην ιδιοκτησία της evogreen και λειτουργεί ήδη από το 2021 για τις ανάγκες της νέας αυτής εταιρίας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.

Ο όμιλος Polygreen χορηγός του ελληνικού περιπτέρου στην Expo 2020 Dubai

O όμιλος Polygreen είναι χορηγός του ελληνικού περιπτέρου της διεθνούς έκθεσης Expo 2020 Dubai στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με μήνυμα “Greece Tomorrow, Today”, (Η Ελλάδα του Αύριο, Σήμερα). Φέτος (η έκθεση διοργανώνεται με δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω του COVID-19), στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάζονται η μετεξέλιξη της χώρας μας ως μία σύγχρονη οικονομία, με σημαντική εξωστρέφεια και δυναμική εξαγωγών καθώς και ως ένας ελκυστικός προορισμός για επενδυτές.

Το ελληνικό περίπτερο έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί εκπρόσωποι του διεθνούς επιχειρείν από τον κλάδο της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, της τεχνολογίας και του real estate.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ελληνική δημοσιογραφική αποστολή που μετέβη αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι στο πλαίσιο της επίσκεψης των εγκαταστάσεων της evogreen και του ελληνικού περιπτέρου στην Expo 2022 Dubai, ο Γενικός Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, το περίπτερο υποδέχθηκε δεκάδες startups και καταγράφεται πολύ έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των επισκεπτών και των επενδυτών στους παραπάνω νευραλγικούς κλάδους.

Πηγή: Insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA