Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιο αυστηρά κριτήρια για την παραμονή στις λίστες εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ και ριζική αλλαγή στα προγράμματα κατάρτισης προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ που παρουσιάζεται την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, και θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με βάση τα οποία θα εξετάζεται η παραμονή του ανέργου στις λίστες του ΟΑΕΔ ή η διαγραφή του από τις εν λόγω λίστες για το επίδομα ανεργίας

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των «ανέργων με υψηλά περιουσιακά στοιχεία» με υψηλά εισοδήματα που επωφελούνται από τα προνόμια των εγγεγραμμένων στη λίστα (απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές, οι δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), τα οποία ισχύουν για τους ανέργους με πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμηΒενζίνη: Στο 1,37 η τιμή στην Κύπρο, πάνω από 2 ευρώ στην Ελλάδα - Οι αυξήσεις και ο ΦΠΑ

Τα στοιχεία για την ανεργία που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σύγκριση με τις λίστες των εγγεγραμμένων ως μακροχρόνια ανέργων στον ΟΑΕΔ δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί από τους τελευταίους εργάζονται στην μαύρη οικονομία χωρίς να το δηλώνουν με στόχο να επωφελούνται από τις παροχές που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Όπως έδειξαν οι πρόσφατοι έλεγχοι, στη λίστα του ΟΑΕΔ βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως η άτομα που απασχολούνται στη μαύρη οικονομία, ζημιώνοντας το κράτος. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται στη λίστα πάνω από 5 χρόνια και έχουν λάβει μάλιστα και την έκτακτη ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους που χορηγήθηκε το 2019 και το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει ο άνεργος να αποδεικνύει ότι ψάχνει για δουλειά. Αν αρνηθεί έως και τρεις φορές να ενταχθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης ή θέση εργασίας, θα διαγράφεται από τη λίστα. Eπίσης θα προβλέπονται κίνητρα για τους ανέργους, προκειμένου να βρουν δουλειά, ενόσω λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και υποχρεωτική παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης επαγγελματικής κατάρτισης.

Δήλωναν άνεργοι 5.000 άνθρωποι με εισοδήματα πάνω από 30.000 

Σύμφωνα με έλεγχο των υπηρεσιών του Οργανισμού, στη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων του υπάρχουν άνεργοι με πολύ υψηλά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 5.000 άτομα εμφανίζονται με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο που δήλωναν άνεργοι και λάμβαναν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μακροχρόνια ανέργους που χορηγήθηκε το 2019 και το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο μητρώο του ΟΑΕΔ, έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.256 άτομα με εισόδημα 30.000-40.000 ευρώ το 2019, καθώς και 2.692 άτομα το 2020, 1.158 με εισόδημα 40.000-50.000 ευρώ το 2019 και 1.036 άτομα τον επόμενο χρόνο, αλλά και 1.163 άτομα με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και 1.059 άτομα με το ίδιο εισόδημα το 2020.

Τα κριτήρια για τους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ

Τα κριτήρια που πρόκειται να επιβληθούν στους ανέργους προκειμένου να παραμένουν στις λίστες του οργανισμού αφού λήξει το διάστημα της επιδότησής τους, είναι τα εξής:

  • εισοδηματικοί και περιουσιακοί «κόφτες»
  • ενεργή αναζήτηση εργασίας ως δεσμευτική υποχρέωση. Σε περίπτωση άρνησης ένταξης σε πρόγραμμα απασχόλησης έως και τρεις φορές, ο άνεργος θα βγαίνει εκτός λίστας και θα μένει χωρίς παροχές
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA