Μενού
  • Α-
  • Α+

Τιμές αρνητικού ρεκόρ καταγράφει η βενζίνη και σε συνδυασμό με την κακοκαιρία Φίλιππος που «χτυπάει» τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, πολλά νοικοκυριά ανησυχούν για το πώς θα καταφέρουν να διαχειριστούν αυτή την ενεργειακή κρίση που έχει να κάνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης και με το φυσικό αέριο, αλλά και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα η αύξηση που παρατηρείται είναι τεράστια, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές είτε να μην αγοράζουν καύσιμα, είτε να μειώσουν κατά πολύ τις ποσότητες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πληθωρισμός στη χώρα εκτοξεύτηκε στο 5,1% εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο. Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει αποκλιμακωθεί και διαμορφώνεται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: «Θα γίνουν παρεμβάσεις στην τιμή» λέει ο Γιάννης Οικονόμου - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Ενδεικτικό της κατάστασης στην τιμή της βενζίνης είναι ότι σε 23 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι πάνω από 2 ευρώ, μια εξέλιξη που πολύ σύντομα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η χώρα με την έκτη υψηλότερη τιμή καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σύνολο 28 χωρών. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές της απλής αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά: 

«Θα κλείσουν πολλά πρατήρια» 

Εμφανώς... ανησυχητικά είναι όσα ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθώς εκτίμησε πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι. Εφόσον συμβεί αυτό, η απλή αμόλυβδη βενζίνη στις επόμενες ημέρες θα αγγίξει τα 2,50 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας (π.χ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ στις νησιωτικές περιοχές το κόστος της θα υπερβεί τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, το πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί στα 2,10 ευρώ το λίτρο. Το δε πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις ημέρες νέο κύμα κακοκαιρίας «χτυπά» τη χώρα. Όσο για τη ζήτηση στα καύσιμα κίνησης είναι σταθερά καθοδική (της τάξεως του -20%, για περίπου 1 μήνα). Μάλιστα, την Καθαρά Δευτέρα οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά περίπου κατά 40% συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ταυτόχρονα, όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης βάζουν μικροποσότητες, περί τα 300 λίτρα. Παράλληλα, για την αρνητική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Κιούσης σημείωσε: «Αν συνεχίσει ο πόλεμος, πολλά πρατήρια θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους».

Επιδότηση και για τη βενζίνη

Με αυξημένα ποσά για τις επιδοτήσεις, «έξυπνα» μέτρα και παρέμβαση για τα καύσιμα για τους πλέον ευάλωτους θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο που έχει το ράλι των τιμών της ενέργειας στην κοινωνία. Με δεδομένη την έλλειψη ευρωπαϊκών πόρων, όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, το βάρος πέφτει στα «εργαλεία» που έχει στα χέρια της ήδη η κυβέρνηση που μένει να φανεί αν θα είναι αρκετά ή αν θα υπάρξει τελικά «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να κινείται στα 2,05 ευρώ το λίτρο, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών έκαναν λόγο για παρέμβαση και για τις τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να μην αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα που αφορούν στα καύσιμα κίνησης στο πακέτο που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν παρέμβαση και για τη βενζίνη, κάτι που επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ: «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων». Μάλιστα, για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σημείωσε ότι «όχι απλώς θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη, αλλά θα ενισχυθεί». Κληθείς να σχολιάσει την εκρηκτική άνοδο στις τιμές της βενζίνης, τόνισε ότι  «έχουν ξεφύγει επικίνδυνα» και πρόσθεσε ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων».

Οι τιμές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Παρατηρητήριο των τιμών των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, η μέση τιμή της 95άρας αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι 2,1 ευρώ το λίτρο, η 100άρα κοστίζει κατά μ.ο 2,27 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel βρίσκεται στο 1,83 ευρώ το λίτρο. Το υγραέριο έχει ανέβει στο 1,18 ευρώ το λίτρο. Πάντως, ήδη σε νομούς όπως οι Κυκλάδες (2,132) και τα Δωδεκάνησα (2,075) άλλωστε, η 95άρα βενζίνη έχει ξεπεράσει εδώ και βδομάδες τα 2 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή της απλής αμόλυβδης την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν 1,74 ευρώ/λίτρο, κάτι που συνεπάγεται πως μέσα σε δύο μήνες, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 34%. Παρόμοια αύξηση βλέπουμε και στο diesel, αφού την 1η Ιανουαρίου του 2022 η τιμή του ήταν κατά μέσο όσο 1,48 ευρώ/λίτρο και τώρα φτάνει το 1,68 ευρώ/λίτρο. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι μέσες τιμές καυσίμων διαμορφώνονται ως εξής:

  • αμόλυβδη 95 οκτ. 2,031
  • αμόλυβδη 100 οκτ. 2,174
  • diesel κίνησης 1,836
  • υγραέριο κίνησης 1,118
  • πετρέλαιο θέρμανσης 1,486
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA