ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/03/2022 18:02

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει με τους ανέργους και το επίδομα ανεργίας - Τι απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου "Δουλειές ξανά" κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη των ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα – ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει με τους ανέργους και το επίδομα ανεργίας - Τι απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης
ΟΑΕΔ (πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει τελείως και θα μετονομαστεί συμβολικά «για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή». Μάλιστα, στις αλλαγές στον ΟΑΕΔ προβλέπεται ότι κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας, το οποίο μετονομάζεται σε επίδομα εργασίας, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου "Δουλειές ξανά" κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη των ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα – ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις:

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Πού θα βρείτε τη φθηνότερη - Λίστες με τα πρατήρια της γειτονιάς σας

Video Loading...
  • Για μακροχρόνια ανέργους (ειδικά πάνω από 5 χρόνια) το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει ατομικό σχέδιο δράσης για επανεκκίνηση και προβλέπεται πριμ 300 ευρώ για την επανεγγραφή στον ΟΑΕΔ
  • Προβλέπεται και πριμ παραγωγικότητας στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ που βρίσκουν δουλειές σε περισσότερους ανέργους
  • Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων δεν κόβεται, ενώ συμπληρώνεται από ωφελήματα όπως η προνομιακή πρόσβαση σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσβαση σε δομές υγείας, δωρεάν μετακινήσεις και κοινωνικό τουρισμό.

«Εχει δίκιο ο τηλεθεατής που επέμεινε για μείωση εισφορών», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και με αυτήν την ευκαιρία επανέλαβε: «Το είχαμε υποσχεθεί για μείωση κατά 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4%. Η ανεργία στο 13,3% από 17,2%, έχει πέσει στο επίπεδο 590.000 ανέργων ενώ στο Μητρώο του ΟΑΕΔ βρέξει-χιονίσει οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κι αυτή η αριθμητική διαφορά του μισού εκατομμυρίου είναι λίγο ύποπτη, γι΄ αυτό και είπα να γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

ΟΑΕΔ: Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών

Ακόμη και με εισόδημα άνω των 400.000 ευρώ παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, προφανώς για να έχουν διάφορα ωφελήματα, αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «θέμα τρύπιας νομοθεσίας». «Κανείς δεν μπορεί να τους τιμωρήσει γιατί δυστυχώς ελάμβαναν νομίμως τα ωφελήματα. Γι' αυτό θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κριτήριο είναι το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, αν ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις δουλειές ανάλογα με το προφίλ σου κι αρνηθείς και και τις τρεις, τότε διαγράφεσαι για δύο χρόνια από το Μητρώο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας: «Είναι θέμα κοινής λογικής και μου κάνει εντύπωση η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Αλλο αυτός που έχει ανάγκη κι άλλο οι απατεώνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ