ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/03/2022 22:49

Εκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και ποιοι «κόβονται» - Τα κριτήρια και οι ημερομηνίες πληρωμών

Tα νέα δεδομένα θέλουν το δώρο Πάσχα να είναι στα 250 ευρώ και να αφορά 4 κατηγορίες δικαιούχων. Οι οριστικές ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα, τα κριτήρια και τους δικαιούχους του αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη (16/3) από το Υπουργείο Οικονομικών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και ποιοι «κόβονται» - Τα κριτήρια και οι ημερομηνίες πληρωμών
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

«Κλείδωσε» το έκτακτο δώρο Πάσχα, που πρόκειται να δοθεί σαν επίδομα όπως εκείνο των Χριστουγέννων και πρόκειται να το λάβουν ευάλωτα νοικοκυριά. Ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για το ποσό των 300 ευρώ, καθώς υπολογιζόταν να είναι κατά 50 ευρώ αυξημένο συγκριτικά με των Χριστουγέννων, τελικά τα νέα δεδομένα θέλουν το δώρο Πάσχα να είναι στα 250 ευρώ και να αφορά 4 κατηγορίες δικαιούχων. Οι οριστικές ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα, τα κριτήρια και τους δικαιούχους του αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη (16/3) από το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ).

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Πέφτει σταδιακά η τιμή - Πώς θα γίνεται η επιδότηση στα καύσιμα μέσω πλατφόρμας

Video Loading...

Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί συνολικά σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η καταβολή του θα γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το επίδομα θα δοθεί σε:

 • Χαμηλοσυνταξιούχους
 • Έγγαμους με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες (αφορά χαμηλόμισθους που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα)
 • Δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα
 • Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022: Τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος
 • Όσον αφορά τα κριτήρια για το έκτακτο επίδομα Πάσχα 2022, θα είναι το ετήσιο εισόδημα που προκύπτει από τις περσινές δηλώσεις, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.

Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

 • Αγαμοι: Έως 7.200 ευρώ - Εγγαμοι: Εως 14.400 ευρώ
 • Αξία περιουσίας: Έως 200.000 ευρώ
 • Υψος επιδόματος: 250 ευρώ (+50 ευρώ/παιδί)


Εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά:

 • 1 παιδί: Ετήσιο Εισόδημα έως 10.500 ευρώ
 • 2 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 12.000 ευρώ
 • 3 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 13.500 ευρώ

* Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ένα ακόμη επίδομα, ενώ 173.000 άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ με την προϋπόθεση ότι παίρνουν το προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Ποιοι δεν θα το πάρουν

«Εκτός» θα μείνουν τρεις κατηγορίες που αφορούν ανθρώπους κοντά στο όριο της φτώχιας και πιο συγκεκριμένα:

 • Χαμηλόμισθοι
 • Μακροχρόνια άνεργοι
 • Μη επιδοτούμενοι άνεργοι

Πότε θα πληρωθούν τα 250 ευρώ

Σε λίγες ημέρες θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει πριν από το Πάσχα, με πιθανή ημερομηνία κάποια ημέρα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Γεωργιάδης: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει»

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους» και εξήγησε ότι «θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα, θα δοθεί πριν το Πάσχα ενώ οι όροι και το ύψος εξειδικεύονται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένονται το επόμενο διάστημα».

Ακολούθως ως προς τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «πρέπει να πάμε να ασκήσουμε μια στοχευμένη πολιτική σε εκείνους που πράγματι διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους» ενώ σε νέα ερώτηση απάντησε ότι δικαιούχοι θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα».

Τέλος, αναφορικά με το ύψος του έκτακτου επιδόματος αρκέστηκε, να πει ότι «θα είναι ένα ποσό που αντέχει ο προϋπολογισμός και που για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα θα κάνει τη διαφορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ