Μενού
  • Α-
  • Α+

Στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ με μέτρα στήριξης για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη, τα καύσιμα και τη γενικευμένη ακρίβεια δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις αφορούν τη χρονική περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ για ορισμένα από τα μέτρα θα ισχύσουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Η επιδότηση στα καύσιμα θα γίνει με χρέωση του ποσού της επιδότησης στο «ψηφιακό πορτοφόλι» των δικαιούχων, στα πρότυπα του freedom pass. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ κάθε πολίτη, μέσω του gov.gr. Το κουπόνι καυσίμων θα είναι ένα από τα μέτρα με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, η εξειδίκευση των οποίων θα γίνει το πρωί της Πέμπτης (στις 08:30) από τους αρμόδιους υπουργούς (Σταϊκούρα, Σκρέκα, Γεωργαντά, Σκυλακάκη). 

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Με freedom pass η επιδότηση στα καύσιμα στους δικαιούχους - Γλιτώνουν 15 ευρώ το μήνα

Οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κυρίως οι λεπτομέρειες της επιδότησης στα καύσιμα, με στόχο «τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα πρότυπα που γίνεται η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης.

Η προπληρωμή και ο... έλεγχος για το πού ξοδεύτηκε το ποσό

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες δεν θα χρειάζεται η υποβολή των σχετικών αποδείξεων πληρωμής προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων. Το ποσό θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν ο φορολογούμενος που υποβάλει την αίτηση έχει στην κατοχή του κάποιο όχημα. Με βάση το ρεπορτάζ, το ύψος της επιδότησης θα αγγίζει τα 15 λεπτά το λίτρο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων. 

Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δίνεται σε ένα όχημα ανά οικογένεια στην περίπτωση που έχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητο και ο υπολογισμός της έχει γίνει με βάση το γεγονός ότι ένα όχημα καταναλώνει κατά μέσο όρο 55 - 60 λίτρα το μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα προπληρώνεται και για τους 3 μήνες. Αναφορικά με το πώς θα γίνεται έλεγχος για το αν ο δικαιούχος ξόδεψε το ποσό πράγματι σε καύσιμα ή όχι, αναμένεται να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομικών. 

Το έκτακτο επίδομα Πάσχα

Όσον αφορά το έκτακτο επίδομα, το ποσό θα κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ με πιθανές διαφοροποιήσεις. Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ πριν από το Πάσχα, θα είναι ακατάσχετο ενώ ο αριθμός των τελικών δικαιούχων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου για ακόμα 3 μήνες στα νοικοκυριά με το ύψος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να ανέρχεται σε 55-60 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. Μάλιστα περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης, έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ανεπαρκή μέτρα, κοροϊδία και... φιλοδώρημα λένε ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση 

Ως ανεπαρκή χαρακτήρισαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Η ανακοίνωσή από την Κουμουνδούρου μιλά για τεράστιες αυξήσεις σε βενζίνη και τρόφιμα και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός κάλυψε τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας: «Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας, εμφανίστηκε με διάγγελμα για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κοινωνική κρίση. Αποδίδοντας το πρόβλημα αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό».

Το ΚΚΕ, σε σχόλιο του για το «διάγγελμα Μητσοτάκη», υπογράμμισε ότι: «Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια ''ζουν και βασιλεύουν''. Κανένα μέτρο που εντάσσεται σ’ αυτή τη στρατηγική δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ανατιμήσεων, που είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και που πληρώνουν οι λαοί πολύ ακριβά. Αν ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό, αυτό συμβαίνει, γιατί πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες ''αντοχές της οικονομίας'', δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων».

Το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας με τη σειρά του το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, ανέφερε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει καθημερινά το ταλέντο του να κάνει ακριβώς το αντίθετο εκείνου που επιβάλει το κοινωνικό συμφέρον. Όταν η ακρίβεια χτυπά τα βασικά αγαθά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις των πενιχρών τους εισοδημάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή φιλοδώρημα! Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 50% πάνω του μέσου κόστους φέρνοντας σε απόγνωση μικρομεσαίους και νοικοκυριά, απαιτείται κατάργηση του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας.

Τα βασικά σημεία στο διάγγελμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο σύνολο των δυσκολιών που ζει σήμερα ο Ελληνας πολίτης, ενώ σκιαγράφησε τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση. Τα βασικά μηνύματα στην ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «ακριβές» παρεμβάσεις ύψους 1,1 δις που θα ανακουφίσουν 3,2 εκ. ευάλωτους πολίτες. Η στήριξη θα αφορά τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, ενώ η κυβέρνηση έρχεται να θεσπίσει νέους κανόνες στις αγορές. Και σύμφωνα με όσα είπε, οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές:

  • Είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων και
  • είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA