Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών, λαμβάνει η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την αποφυγή αισχροκέρδειας με την εκτός ορίων εκτόξευση των τιμών τους. Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και ψηφίζεται αύριο, προβλέπεται προθεσμία express δύο ημερών για την καταγραφή των αποθεμάτων σε βασικά τρόφιμα, αγαθά και πρώτες ύλες, των οποίων η Ουκρανία και η Ρωσία κατέχουν τεράστιο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των εξαγωγών και ήδη μεγάλες ποσότητες βρίσκονται εγκλωβισμένες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπόχρεες της καταγραφής είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια.

Για ποια προϊόντα θα γίνει καταγραφή αποθεμάτων

Τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή των αποθεμάτων τους εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι τα εξής:

  • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο

     

  • άλευρα και ιδίως: αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού, αλεύρια δημητριακών

     

  • φυτικά έλαια (εκτός από ελαιόλαδο) και ιδίως ηλιέλαιο, φοικινέλαιο και αραβοσιτέλαιο

     

  • ηλίανθο

     

  • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων

     

  • λιπάσματα

     

  • ζωοτροφές

     

Δείτε την τροπολογία εδώ

 

Η υποβολή των στοιχείων γίνεται σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του gov.gr. Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων (ακριβή διεύθυνση) και φυσικά την επωνυμία και την έδρα της επιχείρησης.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Σύμφωνα με τη ρύθμιση μάλιστα η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστικά βαριές κυρώσεις όπως η κατάσχεση των ειδών που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και τσουχτερά πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Στο πεδίο των αθέμιτων πρακτικών και της αισχροκέρδειας που μνημονεύει  η τροπολογία, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν καταγγελίες εναντίον μεγαλεμπόρων ότι  στοκάρουν προϊόντα στις αποθήκες - ιδίως ζωοτροφές και λιπάσματα -  και αρνούνται να τα διαθέσουν σε κτηνοτρόφους και αγρότες, προκειμένου να  τα πουλήσουν τον επόμενο μήνα σε ακριβότερες τιμές. Εξού και η ρύθμιση προβλέπει βαριές καμπάνες για τους παραβάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA