Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη μηδενική ανοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα εν μέσω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία, διαμήνυσε από τη Βουλή ο Γιώργος Γεωργαντάς. Παρουσιάζοντας την τροπολογία για την υποχρέωση ταχείας καταγραφής των αποθεμάτων συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε πως: «Η μη ομαλή εξέλιξη της αγοράς δίνει σε μερικούς την αίσθηση ότι θα μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων μεγάλοι εξαγωγείς των οποίων είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα ως προς την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Εξηγώντας τον διττό στόχο της τροπολογίας ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε την αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για πάταξη της κερδοσκοπίας. «Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν μετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της συγκυρίας. Με την τροπολογία υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με πώληση ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.α. να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κερδοσκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε μάλιστα πως έλαβε μήνυμα από κτηνοτρόφο, το οποίο σχολίασε πως «αυτοί που κρύβουν σήμερα τα αποθέματά τους για να τα πουλήσουν με μεγαλύτερη τιμή αύριο είναι σαν να κρύβουν τις σφαίρες ενώ έχουμε πόλεμο» και πρόσθεσε:  «καλώ όλους να συνεισφέρουν και να δώσουν τα εφόδια στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας για να μπορέσουν να παράξουν».

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση θεσπίζει την υποχρέωση των επιχειρήσεων όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων να καταγράψουν εντός δύο ημερών από την έκδοση υπουργικής απόφασης το σύνολο των αποθεμάτων τους μεταξύ άλλων σε ηλιέλαιο, αλεύρι, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, δημητριακά, λιπάσματα και ζωοτροφές, επισύροντας πρόστιμα 1.000 έως 100.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA