ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/03/2022 10:11

25η Μαρτίου: Πώς αμείβεται η υποχρεωτική αργία - Οδηγίες για τους εργαζομένους

Η 25η Μαρτίου έχει οριστεί από τον νόμο ως είναι υποχρεωτική αργία. Γι' αυτό και το ΚΕΠΕΑ δίνει οδηγίες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και αναλύει τι ισχύει με τις πληρωμές αυτές τις μέρες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
25η Μαρτίου: Πώς αμείβεται η υποχρεωτική αργία - Οδηγίες για τους εργαζομένους
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς πληρώνεται η αργία για την 25η Μαρτίου έδωσε η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, η 25η Μαρτίου έχει καθοριστεί από τον νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια - 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα

25η Μαρτίου: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι την αργία

Ως προς την αμοιβή της 25ης Μαρτίου 2022, που φέτος είναι Παρασκευή, ισχύουν τα εξής:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  2. στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
• Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
• Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ