Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον δικό τους οικονομικό... πόλεμο ζουν καθημερινά οι πολίτες που με μια απλή βόλτα στην αγορά διαπιστώνουν ότι τα βασικά αγαθά, τα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι μικρές καθημερινές τους απολαύσεις, όπως το αγαπημένο ελληνικό σουβλάκι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τσέπη τους. Μέρα με τη μέρα η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα κερδίζει όλο και περισσότερες... μάχες και το απλό σουβλάκι (σ.σ. καλαμάκι) καταγράφει ιστορικό υψηλό με τις τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ξεπερνούν πλέον τα δύο ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Από 1 Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Την ίδια ώρα τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους για να ανταπεξέλθουν στο διαρκές ράλι ανατιμήσεων σε τρόφιμα και προϊόντα, όμως, πλέον ακόμα και οι όποιες στερήσεις τους μέσα στο μήνα δείχνουν ανεπαρκείς. Μάλιστα, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς οι πιο «σκληρές» ανατιμήσεις θα φανούν κυρίως μετά το Πάσχα, καθώς αναμένεται να δούμε 17% αύξηση στην τιμή των ζυμαρικών και των δημητριακών και 20% στο ηλιέλαιο! Το δυσεύρετο και αρκετά ακριβό ηλιέλαιο έχει φέρει ακόμη και πλαφόν στα σούπερ μάρκετ. Αυτός είναι και ο λόγος που η τιμή στο σουβλάκι στην επαρχία πωλείται προς 4 ευρώ (και πάνω) και η τιμή του στην Αθήνα ξεπερνά - σε αρκετά μαγαζιά - τα 3 ευρώ, ενώ οι τηγανητές πατάτες αναμένεται να «εξαφανιστούν» από τα μενού.

Η εκτόξευση της τιμής στο σουβλάκι 

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του Star στη Θεσσαλονίκη, όπου η τιμή του «πιτόγυρου» δηλαδή το σουβλάκι στην... ενισχυμένη του μορφή, ανέβηκε πλέον στα 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ που κόστιζε πριν από λίγες ημέρες. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως από τα 12 ευρώ που προμηθεύονταν το 10κιλο του ηλιελαίου πλέον έχει φτάσει στα 35 ευρώ, ενώ η τιμή του χοιρινού έχει αυξηθεί περίπου 30%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Σερρών, Χαράλαμπο Τσιλιακούδη, τα προϊόντα πρώτης γραμμής καθημερινά έχουν υποσημείωση που αναγράφει: «Προσοχή αλλαγές στις τιμές των προϊόντων». Στις Σέρρες και σε άλλες περιοχές, οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι μετά τις αυξήσεις στο ηλιέλαιο και στην ενέργεια είναι ασύμφορο να συνεχίσουν. Όπως λένε το κόστος έχει ανέβει κατακόρυφα και οι ίδιοι δεν έχουν περιθώρια να το μετακυλήσουν στους πελάτες. Οι τελευταίοι είναι το ίδιο πιεσμένοι και μάλιστα παρατηρείται πτώση στην κατανάλωση και στην κίνηση των καταστημάτων.

Ανατιμήσεις μετά το Πάσχα

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης, δεν κρύβει ότι οι ανατιμήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στον Μάιο θα αφορούν όλα τα προϊόντα και πως ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση από τις προμηθευτικές εταιρείες για το ύψος της ανατίμησης που θα «νιώσουν» οι καταναλωτές

  • Οι εταιρείες ζυμαρικών πωλούν ένα «no name» πακέτο 500 γραμμαρίων περίπου στα 0,60 ευρώ και τα επώνυμα αρκετά ακριβότερα και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πώς θα υπάρξει αναλογική αύξηση μίνιμουμ 0,10 ευρώ. 

     

  • Το ηλιέλαιο με τις «παλιές» τιμές πωλείται 11-14 ευρώ τα 5 λίτρα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το Πάσχα θα φτάσει να πωλείται πάνω από 15 ευρώ το 5λιτρο. 

     

  • Τα δημητριακά πήραν δύο φορές ανατιμήσεις μέσα στον Φεβρουάριο 8% και 5-6% αντίστοιχα και όλα δείχνουν πως θα ισχύσει κάτι αντίστοιχο με τα ζυμαρικά.

     

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ήδη πάρει ανατιμήσεις και το πιθανότερο είναι ότι και τον Μάιο το γάλα του ενός λίτρου με ιδιωτική ετικέτα θα πωλείται σε τιμές 1,10-1,15 ευρώ με τα «επώνυμα» ακριβότερα, αλλά στα σημερινά επίπεδα. 

     

  • Στον καφέ οι προμηθεύτριες εταιρείες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και φυσικά οι τιμές εξαρτώνται από το είδος. Για παράδειγμα ο στιγμιαίος και ο ελληνικός έχουν αντίστοιχα ιδιωτική και επώνυμη ετικέτα, ενώ η τιμή του nescafe έχει αυξηθεί περίπου στο 1 ευρώ το φακελάκι των 100gr. 

     

  • Αναψυκτικά, χυμοί και νερά σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από τις προμηθευτικές αλυσίδες, δεν θα έχουν ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα. 

     

  • Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά τα οποία αποτελούν ένα ξεχωριστό «χρηματιστήριο», με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν όχι μόνο ανά μήνα, αλλά και μέσα στην ίδια ημέρα. 

     

  • Το κρέας πήρε αύξηση περίπου 5% τον Φεβρουάριο και οι τιμές εν όψει Πάσχα θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το εάν είναι ελληνικό ή εισαγωγής. 

Τα επιπλέον μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης

Η πολιτεία λαμβάνοντας γνώση όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και ήδη οι πρώτες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έγιναν με τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας. Οπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει», το θέμα της ακρίβειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Υπουργείου Οικονομικών.  Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.

Παρέπεμψε στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως την Παρασκευή για επιδότηση των ζωοτροφών με 40 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων γης που είναι σε καθεστώς αγρανάπαυσης με καλλιέργειες όπως ηλιέλαιο και άλλες, για τις οποίες είχαμε αυξημένες εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA