ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2022 04:43

ΦΠΑ: Στο τραπέζι, πλέον, η μείωση του στα τρόφιμα εξαιτίας της ακρίβειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει την ακρίβεια στα ύψη κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών και πλέον η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ως «φάρμακο»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΦΠΑ: Στο τραπέζι, πλέον, η μείωση του στα τρόφιμα εξαιτίας της ακρίβειας
Πηγή: Pixabay
Ανάγνωση:

Οι τιμές πολλών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο Ουκρανία έχουν βγει εκτός ελέγχου και τα νοικοκυριά σφυροκοπούνται από αυξημένους λογαριασμούς αλλά και την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στο ψωμί η τιμή του οποίου μέσα σε λίγες ημέρες μόνο αυξήθηκε κατά 20%!

Στην κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες ημέρες απέφευγαν κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπολογισμούς που γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών προέκυπτε πως αυτή ήταν μια ιδιαιτέρως ακριβή «λύση» αφού μια πιθανή μείωση μόνο στο ψωμί θα «κόστιζε» στα κρατικά ταμεία περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ!

Όσο περνάνε οι ημέρες, ωστόσο, και ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα δείχνουν πως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της ακρίβειας, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει» ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις στα καύσιμα αλλά τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση».

Video Loading...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε, επίσης, ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Παρέπεμψε στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως την Παρασκευή για επιδότηση των ζωοτροφών με 40 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων γης που είναι σε καθεστώς αγρανάπαυσης με καλλιέργειες όπως ηλιέλαιο και άλλες, για τις οποίες είχαμε αυξημένες εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΠΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΨΩΜΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ