ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2022 20:55

Μισθός: Πώς «μπαίνει» μέσα μια οικογένεια ακόμη και με 2.100 ευρώ εισόδημα το μήνα

Η οικογένεια μετά το πρώτο 20ήμερο του μήνα στρέφεται ακόμα και σε... δανεικά για να μπορέσει να βγάλει το μήνα και εκεί οι πρώτοι που καλούνται να συνεισφέρουν είναι «γιαγιάδες και παππούδες» με τη σύνταξή τους

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μισθός: Πώς «μπαίνει» μέσα μια οικογένεια ακόμη και με 2.100 ευρώ εισόδημα το μήνα
Πηγή: shutterstock. Pixabay
Ανάγνωση:

Μια καθημερινή μάχη επιβίωσης έχει καταλήξει να είναι η σημερινή ζωή για τα νοικοκυριά που περιστρέφονται όλο και περισσότερο γύρω από την οικονομική τους κατάσταση. Οι δυσκολίες λόγω της ακρίβειας γιγαντώνονται, οι ανάγκες είναι όλο και περισσότερες και η ρευστότητα τείνει προς εξαφάνιση. Χαρακτηριστικό είναι πως μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά και το ένα εξ' αυτών στην εφηβεία (σ.σ. η ηλικία παίζει ρόλο στην αναλογική αύξηση των εξόδων), δεν μπορεί καλά - καλά να ανταπεξέλθει στα μηνιαία της έξοδα ακόμη και αν οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι και έχουν από ένα μισθό πάνω από τον μέσο όρο του μέσου μισθού.

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: Νέο ράλι στις τιμές - Ανατιμήσεις σε γάλα, ηλιέλαιο και ψωμί - Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Γιατί δεν επαρκούν ακόμη και οι δύο μισθοί

Ετσι, μια οικογένεια που ζει υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι στα όρια της φτώχειας μετά από όλες τις κρατήσεις έχει ένα κοινό εισόδημα γύρω στα 2.100 ευρώ το μήνα με τα οποία καλείται να πληρώσει τα πάγια έξοδα, τις πρώτες ανάγκες, τα βασικά αγαθά, τα έξοδα παιδιών και από εκεί και πέρα, όσα «μη σταθερά» έξοδα προκύπτουν μέσα στο κάθε νοικοκυριό. Τι προκύπτει μετά από μία «πρόχειρη μελέτη» σε ένα σχετικά ευνοϊκό σενάριο; Ο προϋπολογισμός στο τέλος του μήνα βγαίνει εκτός ελέγχου, τα έσοδα δεν φτάνουν και με έναν υπολογισμό των βασικών εξόδων του μήνα, τα 2.100 όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά στο τέλος του μήνα, το νοικοκυριό είναι και «χρεωμένο» με 430 ευρώ που θα του λείπουν από το πορτοφόλι.

Video Loading...

Από το παρακάτω παράδειγμα γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί τελικά οι δύο μισθοί δεν φτάνουν:

 • Μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα: 2.100 ευρώ
 • Ενοίκιο: 500 ευρώ (σε μία όχι ακριβή περιοχή)
 • Κοινόχρηστα - μαζί με τη θέρμανση: 250 ευρώ
 • Σούπερ μάρκετ: 450 ευρώ
 • Ηλεκτρικό ρεύμα: 250 ευρώ
 • Νερό: 20 ευρώ
 • Βενζίνη - Εξοδα μετακίνησης μόνο για ένα αυτοκίνητο: 150 ευρώ
 • Τηλεφωνία για σταθερό και δύο κινητά στην οικογένεια: 100 ευρώ
 • Φροντιστήρια ξένων γλωσσών για δύο παιδιά: 160 ευρώ
 • Εξτρα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης: 250 ευρώ
 • Δραστηριότητες δύο παιδιών: 100 ευρώ
 • Extra έξοδα για τέσσερα άτομα: 300 ευρώ
 • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: -430 ευρώ

«Οξυγόνο» η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς...

Το παραπάνω σενάριο μπορεί εύκολα να... εκτροχιαστεί πολύ περισσότερο εάν υπολογίσει κανείς ότι τα έξοδα που περιγράφονται είναι βάση μιας αρκετά γερής οικονομικής πολιτικής χωρίς να υπολογίζεται η οικογενειακή έξοδος, η βόλτα, η εκδρομή που τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στο σενάριο της βενζίνης έχει υπολογιστεί μόνο ένα ΙΧ το οποίο με τα 150 ευρώ θεωρείται σχετικά δύσκολο να καλύψει τις ανάγκες του «πήγαινε - έλα» των δύο ενηλίκων στις δουλειές, των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και δραστηριότητες, η βενζίνη ανεβαίνει στα 300 ευρώ ή και τα 400 με συνοπτικές διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Η οικογένεια μετά το πρώτο 20ήμερο του μήνα στρέφεται ακόμα και σε... δανεικά για να μπορέσει να βγάλει το μήνα και εκεί οι πρώτοι που καλούνται να συνεισφέρουν είναι «γιαγιάδες και παππούδες» με τη σύνταξη της γιαγιάς να δίνει ανάσες οξυγόνου στο νοικοκυριό που από μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ