ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2022 08:22

Delivery: Μοντέλο «Airbnb» προωθεί για τις πλατφόρμες η ΑΑΔΕ

Το μοντέλο που ισχύει στις πλατφόρμες όπως η Airbnb και Booking προωθεί η ΑΑΔΕ για τις πλατφόρμες delivery μετά τη συνάντηση του διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή υψηλόβαθμα στελέχη από αυτές τις πλατφόρμες, όπως E-food, Wolt και Βox

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Delivery: Μοντέλο «Airbnb» προωθεί για τις πλατφόρμες η ΑΑΔΕ
Delivery: Μοντέλο «Airbnb» προωθεί για τις πλατφόρμες η ΑΑΔΕ
Ανάγνωση:

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ με την Αρχή να έχει στη διάθεσή της τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τη με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσω πλατφόρμες delivery. Αυτά προκάλεσαν τον προβληματισμό του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή που προσκάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη από αυτές τις πλατφόρμες, όπως E-food, Wolt και Βox, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς μπορεί να γίνει πιο στενή η συνεργασία των δύο πλευρών.

Διαβάστε ακόμη: Κοινωνικός τουρισμός: Συνεχίζονται οι διακοπές με το πρόγραμμα - Μέχρι 12 διανυκτερεύσεις στη Βόρεια Εύβοια

Μεταξύ τους, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω από τις πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά - και όχι κατά περίπτωση - διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.

Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, στην ουσία, εφαρμόζει και εδώ, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.

Τέλος σημειώνεται ότι, στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ AIRBNB EFOOD DELIVERY ΦΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ