Μενού
  • Α-
  • Α+

Αξιοσημείωτη φοροδιαφυγή στις πλατφόρμες delivery διαπίστωσε η φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Τρέξαμε πιλοτικά ελέγχους και είδαμε αξιοσημείωτη φοροδιαφυγή μέσω των πλατφορμών delivery, κοντά στις 850 χιλιάδες μη εκδόσεις αποδείξεων σε 35 περιπτώσεις, 5,5 εκατομμύρια ευρώ αδήλωτου τζίρου και πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αποσαφήνισε, η ΑΑΔΕ έχει ήδη εφαρμόσει ένα πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βάσει και της νομοθεσίας του 2019 που θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις των πλατφορμών. «Ζητήσαμε λοιπόν δυο πράγματα από τις πλατφόρμες delivery, πρώτον ανά τρίμηνο να παίρνουμε στοιχεία, να τα διασταυρώνουμε και να κάνουμε ελέγχους και δεύτερον, οι ίδιες οι πλατφόρμες να αναπτύσσουν επικοινωνία με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και να τους εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να είναι φορολογικά συνεπείς. Οι πλατφόρμες διαμοιρασμού το κάνουν ήδη», τόνισε.

Σε σχέση με το myData, ο Γιώργος Πιτσιλής είπε πως τα στατιστικά δείχνουν 885 χιλιάδες εγγεγραμμένες επιχειρήσεις. «Από τον Οκτώβριο του 2020 που ξεκίνησε, έχουμε πληροφορίες για 623 εκατομμύρια παραστατικά αξίας περίπου 392 – 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο site μας δημοσιεύονται τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης ημέρας. Κατά μέσο όρο, λαμβάνουμε 6 εκατομμύρια παραστατικά τη μέρα. Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων το έχει εντάξει στην καθημερινότητά του. Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για την κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών», ανέφερε.

Σε σχέση με τη χρήση του 2021 είπε πως οι επιχειρήσεις θα διαβιβάσουν απλώς τα έσοδά τους και έτσι θα εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για τις καταστάσεις. «Απλώς και μόνο για τη δική τους φορολογική και νομική ασφάλεια, από τα μέσα του Ιουνίου ως τα τέλη του Οκτωβρίου, θα μπορούν να δηλώσουν τις τυχόν διαφορές των εξόδων τους. Επίσης, προχωράμε στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων βάσει του myDATA. Φέτος στοχεύουμε να την ξεκινήσουμε πιλοτικά», σημείωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA