Μενού
  • Α-
  • Α+

Μηδενική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνεται σήμερα στο ελληνικό σύστημα επί ένα τρίωρο (από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα) εξαιτίας της μεγάλης (πάνω από 80%) συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών κατά το συγκεκριμένο διάστημα αλλά και της χαμηλής, λόγω αργίας, ζήτησης. Ο συνδυασμός της υψηλής παραγωγής από τον ήλιο και τον άνεμο που υπερβαίνει το μεσημέρι τα 5.000 μεγαβάτ και της περιορισμένης ζήτησης (η αιχμή μόλις υπερβαίνει τα 6.000 μεγαβάτ) βγάζει εκτός συστήματος τις ακριβές θερμικές μονάδες, δηλαδή τις μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται ακόμη και στο μηδέν.

Για την ακρίβεια στα 0,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3 το μεσημέρι. Η συμμετοχή των εισαγωγών με 500 περίπου μεγαβάτ δεν αλλάζει την εικόνα καθώς πρόκειται για υποχρεωτικές (λόγω διμερών συμφωνιών) αγορές ενέργειας που δηλώνονται στην αγορά με μηδενική τιμή προκειμένου να εξασφαλιστεί η απορρόφηση τους, ενώ η μικρή συμμετοχή λιγνίτη και φυσικού αερίου περιορίζεται στο τεχνικό ελάχιστο των αντίστοιχων μονάδων.

Η εικόνα αντιστρέφεται το απόγευμα όταν μειώνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξάνεται το φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό με αποτέλεσμα η τιμή να φθάνει στις 9 το βράδυ έως και σε 283,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο η μέση τιμή σήμερα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με χθες καθώς διαμορφώνεται στα 168,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερη κατά 27% σε σχέση με το Σάββατο. Συνολικά το μείγμα παραγωγής σήμερα είναι: 61,4 % ανανεώσιμες πηγές, 19,7 % εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3,8 % λιγνίτης ενώ με 4,2 % συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA