Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο θα είναι πιο απλησίαστο από ποτέ. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35%! Η τιμή στο αρνί έχει φτάσει στα 13 ευρώ το κιλό, οπότε για να βάλει σούβλα μια οικογένεια θα χρειαστεί να δώσει τουλάχιστον 130 ευρώ (σ.σ.: για ένα αρνί 10 κιλών). Στο μεταξύ, στην αγορά κυκλοφορούν στην πλειοψηφία τους ελληνικά αμνοερίφια για το φετινό Πάσχα ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Το πασχαλινό τραπέζι κοστίζει περίπου 300 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα του Ιντιτούτου Καταναλωτών. Αναλυτικά οι τιμές: 

  • Αρνί (13 € /κιλό) = 130 € (10 κιλά)
  • Κοκορέτσι (1,2 κιλά): 19,5 €
  • Μαρούλι (2 τμχ): 1,20 €
  • Κρεμμύδι φρέσκο (2 τμχ): 1 €
  • Άνηθος: 0,60 €
  • Ντομάτες (1 κιλό) = 2 €
  • Αγγούρια (2 τμχ) = 1,30 €
  • Τζατζίκι (1 κιλό) = 3,45 €
  • Μαγειρίτσα (500 γρ. συκώτι + ζαρζαβατικά): 10 €
  • Τυρί φέτα (500 γρ.): 5 €
  • Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα (500 γρ.): 7 €
  • Ψωμί (1 κιλό): 2,20 €
  • 20 αυγά κόκκινα βαμμένα: 13,20 €
  • Κάρβουνα (20 κιλά): 22 €
  • Κουλούρια (1 κιλό): 10,90 €
  • Τσουρέκι (1 κιλό): 15 €
  • Κρασί (1,5 λίτρο): 4,5 €
  • 10 Μπύρες: 16 €
  • 6 Αναψυκτικά: 3,80 €
  • Φρούτα: 3 €
  • Γλυκά: 10 €
  • Διάφορα απρόβλεπτα (λάδι, ρεύμα): 15 €

ΣΥΝΟΛΟ 296,65 €

Διαβάστε ακόμη: Εορταστικό ωράριο: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία. Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα «ο κόσμος θα πρέπει να παραγγείλει έγκαιρα» καθώς όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «όποιος δεν έχει παραγγείλει, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, επόμενο είναι να "πέσει" θύμα κερδοσκοπικών κινήσεων και συμπεριφορών».

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».

Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό. Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA