Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας και η επιστροφή αυτών των χρημάτων, επί της ουσίας, στους καταναλωτές, αποτελούσε πρόθεση της κυβέρνησης και μάλιστα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Τα μυστικά του νέου σχεδίου - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι, τι αλλάζει άμεσα στους λογαριασμούς

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφασή του να φορολογήσει με 90% τα υπερβάλλοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών με ένα έκτακτο τέλος από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Τα υπερέσοδα αυτά αναμένεται να καθοριστούν από τη ΡΑΕ ενδεχομένως και σήμερα.

Θα αξιοποιηθούν - μαζί με το 1 εκατομμύριο του προϋπολογισμού και 1,5 εκατομμύριο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - ως πηγή χρηματοδότησης του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης.

«Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στις ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA