Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκλεισε το μεγάλο ενεργειακό deal, με τον Ομιλο Βαρδινογιάννη να παίρνει στον έλεγχό του το 30,1% της Ελλάκτωρ, το ποσοστό που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης. Τη σημαντική αυτή συμφωνία ανακοίνωσε και επίσημα η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ νωρίτερα το deal «μαμούθ» επιβεβαίωσαν και οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, ανακοινώνοντας και επίσημα την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ.

Οπως αναφέρει το insider.gr, πρόκειται για ένα μεγάλο deal, μετοχικής συμφωνίας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, αλλά και να «ανακατέψει την τράπουλα» στον ευρύτερο τομέα των υποδομών συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α., ενώ μπαίνει τέλος στη μετοχική διαμάχη μεταξύ Reggeborgh-εφοπλιστών που «κρατάει» από τις αρχές του 2021 και έγινε σίριαλ με πολλά και έντονα «επεισόδια». Νωρίτερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών Ελλάκτωρ και Motor Oil στο χρηματιστήριο, καθώς επίκεινται επιχειρηματικές εξελίξεις στις δύο εταιρείες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ αναφέρεται: «Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών. Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το insider.gr στη στήλη «backstory», οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ήταν συνεχείς και το θέμα έφτασε στην τελική ευθεία και σε ιδιαίτερα λεπτή γραμμή. Την ίδια στιγμή, θα έχουν ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις των Μπάκου και Καϋμενάκη, καθώς μένει να φανεί αν οι επιχειρηματίες θα μπουν πιο δυνατά στον χώρο των media και αν κάποια από τα χρήματα που προκύψουν από το deal θα επενδυθούν στα Μέσα. Το θέμα με το OPEN του Ιβάν Σαββίδη αλλά και των ιστοσελίδων που ανήκουν στον ίδιο, παραμένει ανοικτό και δεν αποκλείεται στα επόμενα 24ωρα, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, να υπάρξουν νέες εξελίξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA