Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση και την έκτακτη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος που μπορεί να φτάσει ως και τα 600 ευρώ ώστε να καλυφθεί μέρος από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Το επίδομα αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: O μαθηματικός τύπος που επιστρέφει τα 600 ευρώ του λογαριασμού - Βήμα - βήμα η αίτηση

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος» για το οποίο η συζήτηση αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου. Μέσα στον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 15 του μήνα όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος - ύψους έως 600 ευρώ - για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν ήδη δοθεί μέσω των λογαριασμών.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Σύμφωνα με την τροπολογία δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι «οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό».

«Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης: α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181), και β) που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου, κατόπιν υποβολής αίτησης  σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει και τον τρόπο φορολόγησης των εταιριών παραγωγής ενέργειας, η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές  θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%. Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη συμβολή στο εθνικό σχέδιο στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA